e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kam v listopadu za památkami?

publikováno: 9.11.2015, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Na konci října většina historických památek, hradů a zámku zavřela své brány. Přesto je pár míst, kam můžete vyrazit. Otevřeno mají zámky Červený hrádek, Teplice, Litvínov i Klášterec nad Ohří, uvítá vás i vinařská expozice hradu Litoměřice. Jinde vás přivítají alespoň zámecké zahrady. Podívejte se, kam se vydat v listopadu na výlet.

Červený hrádek
Prohlídkový okruh zámku u Jirkova je nyní nepřístupný, ale výstavy mají otevřeno celoročně. Aktuálně tu můžete vidět výstavu, která potěší příznivce fenoménu Lego. Dětským návštěvníkům je k dispozici také stálá expozice Pohádkový svět. Otevřeno je od úterý do neděle od 10,00 do 16,00 hodin.

Hrad Litoměřice
V litoměřickém gotickém hradu můžete navštívit stálou expozici Cesta za vínem, která je průřezem historie českého vinařství a představuje i současnou produkci. Tu je ostatně možné ochutnat ve vinárně. Hrad má otevřeno denně od 9,00 do 17,00 hodin.

Muzeum Teplice
Teplické regionální muzeum sídlí v prostorách klasicistního zámku Teplice, a tak se můžete při prohlížení expozic kochat i krásou budov. Jeho nejstarší historii připomíná expozice, která vede po stopách zaniklého kláštera královny Judity a prohlédnout si můžete i zámecké pokoje či parohovou chodbu. Otevřeno je denně kromě pondělí a kdy začínají jednotlivé prohlídky se dočtete zde

Zámek Klášterec nad Ohří
Červený zámek na břehu řeku Ohře, jehož současná podoba pochází z poloviny 19. století, je otevřen i v zimních měsících. Vydat se zde můžete na výpravu do minulosti porcelánu v rozsáhlé sbírce Uměleckoprůmyslového muzea. V krásných zámeckých komnatách můžete obdivovat i současnou porcelánovou produkci z Klášterce. Pokud vás zajímá spíš přírodní bohatství, vyberte si návštěvnický okruh, věnovaný drahým kamenům z Krušných hor. Otevřeno je zde od středy do neděle od 9,00 do 15,00 hodin, ovšem pozor - poslední prohlídky začínají už dvě hodiny.

Zámek Valdštejnů v Litvínově
Čertstvě opravený zámek v centru Litvínova nenabízí klasický prohlídkový okruh s nazdobenými zámeckými komnatami, ale tři stálé expozice vám v pohodě zaberou celé odpoledne. V současné době jsou tři - Srdceráj, tedy srdce na milion způsobí, historická filmová technika a sochy Stanislava Hanzíka. Sympatické je, že odpoledne zámek zavírá až v pět, tedy po setmění, a tak se s nedělním obědem nemusíte honit, abyste stihli výstavu. Přijít můžete od středy do neděle od 10,00 do 12,00 a poté od 13,00 hodin.

Zámecké zahrady
K zámkům neodmyslitelně patří také zámecké zahrady a ty bývají vesměs volně přístupné po celý rok. Slunné podzimní dny tak můžete strávit v zahradách v Duchcově, Krásném Dvoře, Libochovicích i ve zmiňovaném Klášterci nad Ohří či Teplicích.