e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hejtmanem Ústeckého kraje bude komunista

publikováno: 9.11.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Ustavující zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje po podzimních volbách se bude konat 20. listopadu od 10,00 hodin v zasedacím sále krajského úřadu. Na povolební koalici se v Ústeckém kraji dohodla vítězná KSČM s druhou ČSSD. Hejtmanem by se měl v historii poprvé v porevoluční historii kraje stát komunista Oldřich Bubeníček. Kraj se tak posouvá dál doleva - prvním hejtmanem byl občanský demokrat Jiří Šulc, po něm Jana Vaňhová z ČSSD.

"Zasedání svolala hejtmanka Jana Vaňhová s ohledem na rozhodnutí soudu o třech stížnostech na průběh voleb. Soud rozhodl o poslední stížnosti 5. listopadu, 20. listopadu tedy uplyne 15 denní lhůta pro uskutečnění ustavujícího zasedání. Informace o konání zasedání musí být zveřejněna deset dní předem," informovala tisková mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

Zastupitelé složí slib a zvolí si kromě hejtmana také náměstky a členy rady a výborů a rozhodnou o uvolněných funkcích. Přesné složení krajské rady zatím není známé - poměr hlasů ale bude 6 pro KSČM a 5 pro ČSSD. Koaliční smlouva ještě nebyla podepsána.

Volby do zastupitelstva v Ústeckém kraji vyhrála KSČM s 25,26 procenta hlasů. V zastupitelstvu obsadí 20 křesel. Do pětapadesátičlenného zastupitelstva se jako druhá dostala ČSSD, které 16,13 procenta hlasů zajistilo 13 mandátů, následují Severočeši.cz s 12,02 procenta hlasů a devíti mandáty a dále ODS s 9,68 procenta hlasů a sedmi mandáty a hnutí PRO! kraj s 8,15 % hlasů a ziskem šesti mandátů. Více o volebních výsledcích v Ústeckém kraji v tomto článku.