e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Z Freibergu do Mostu dorazí výstava o těžbě uranu v Krušných horách

publikováno: 9.10.2019, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

„Veškeré hornictví je bojem s elementy.“ Citát Alexandera von Humboldt uvádí novou výstavu v mosteckém muzeu nazvanou Mýtus Atom, která se otevře ve čtvrtek 10. října. Putovní výstava z Freibergu vás provede po stopách dobývání uranu. Otevřena bude až do ledna příštího roku a doplní ji zajímavé přednášky.

Výstava se věnuje tématu těžby uranu v Krušných, který zažil největší rozmach v druhé polovině 20. století. Těžba byla významně ovlivněna zuřící studenou válkou západu a východu a byla pod neustálým dozorem sovětské vlády. Uranové doly se zároveň staly "odkladištěm" pro politické oponenty režimu. "Pohled zpět je mementem, přináší poznání, které jen málokterý návštěvník výstavy přijme bez silných emocí. Autoři se zároveň pokusili představit budoucnost uranu, a to zejména v souvislosti s postupnou odstávkou jaderných elektráren v Evropě. Tím se výstava stává vysoce aktuální jak pro dospělé návštěvníky, tak pro školní mládež," prorazují kurátoři. Kromě toho výstava dokumentuje i léčebné využití radioaktivních látek.

"U zrodu výstavy stálo Městské a hornické muzeum ve Freibergu – městě, kde mimo jiné působí také historicky nejvýznamnější hornická univerzita," vysvětluje Jitka Klímová z mosteckého muzea. "Od května do září je zatím instalována ve Freibergu, poté bude putovat do Mostu a odtud na další místa v Čechách i v Německu."

Různým aspektům problematiky těžby uranu se bude věnovat i série přednášek. Hned následující týden, 16. října, bude v muzeu přednášet Mgr. Klára Pinerová, Ph.D. (Ústav pro studium totalitních režimů) na téma Těžba uranové rudy v Krušných horách a představí knihu „Jáchymov, jeviště bouřlivého století“. Zdeněk Bauer z Nakladatelství vzdělávací literatury bude mít 3. prosince příspěvek na téma „Trestanecké tábory na Jáchymovsku – legendy versus realita“ a představí svou novou knihu. Mgr. Jan Nedvěd (Muzeum Karlovy Vary) připravil přednášku Vybrané útěky z jáchymovských uranových táborů na 21. ledna 2020. Začátky přednášek jsou od 17,00 hodin v podkrovním konferenčním sále Oblastního muzea a galerie v Mostě. Pro školy je připraven edukační program s muzejním pedagogem. 

Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 10. října v 17,00 hodin a výstava potrvá do konce ledna 2020. Výstava bude zároveň premiérou nově opravených výstavních místnotí v podkroví hlavní budovy muzea.