e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 11. až 13. října

publikováno: 9.10.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Oslava jablek a vína, pouštění draků – to jsou tradice podzimu, které si můžete užít uprostřed října. Přidáme i strašidelné prohlídky zámku, den archeologie nebo běh zámeckým parkem.

Den archeologie
Především na děti bude zaměřen program Dne archeologie v teplickém zámku. Muzeum chystá poznávání archeologie zábavnou formou v sobotu 12. října od 10,00 do 16,00 hodin. Vstup je zdarma.

Farmářské trhy
Kde si nakoupit čerstvé potraviny? Farmářské trhy se konají v pátek 11. října od 8,00 hodin na náměstí Svobody v Žatci. Další pak budou v sobotu na Mírovém náměstí v Lounech, více o nich níže.

Německý víkend
Tento víkend se budete moci v Lounech seznámit s památkami, hudbou i kuchyní našich západních sousedů. Německý víkend začíná v pátek v 17,00 hodin v lounské knihovně přednáškou o Německu a partnerském městě Zschopau. V sobotu od 8,00 do 12,00 hodin budou na Mírovém náměstí probíhat trhy s prodejem typických německých pokrmů a nápojů, které doplní stolní fotbal s lidským pohonem, stolní tenis a hudba. Součástí program je také vinobraní s prodejem a ochutnávkami vína. Od 20,00 hodin se pak v Sokolovně v Lenešicích koná česko-německá hasičská zábava, vstup 100 Kč.

Tibetské mísy
Kouzelný den s tibetskými zpívajícími mísami je připraven na sobotu 12. října v Galerii Sladovna v Žatci. Od 10,00 hodin se koná celodenní seminář a poté večerní koncert s Františkem Horváthem.

Běh zámeckým parkem
Atletický klub Klášterec nad Ohří pořádá v zámeckém parku běžecké závody pro všechny kategorie od čerstvě narozených (v kočárku) až po veterány. Hostem závodu bude reprezentantka ČR v běhu do vrchu Anežka Ševčíková. Start prvních kategorií je v 10,00 hodin, přihlášky on-line na webu atletika-klasterec.cz.

Braňanské posvícení
Porcování posvícenské husy starostou a generálním ředitelem Severočeských dolů už patří k tradici Braňanského posvícení. Obec na Mostecku ho bude slavit tuto sobotu 12. října a chystá program pro děti i dospělé. Vyzkoušet si můžete soutěž v pojídání šišek. Celý program najdete v článku Braňany oslaví posvícení porcováním husy.  

Víkend stolního hokeje
Po třech letech bude mostecké Středisko volného času opět hostit vrcholný mezinárodní turnaj stolního hokeje. Pod souhrnným a již tradičním názvem United Energy Víkend stolního hokeje se zde ve dnech 11. až 13. října odehraje pět turnajů ve třech stolních hokejích. Rozpis jednotlivých turnajů najdete v článku SVČ Most hostí mezinárodní mistrovství ČR ve stolních hokejích.

Vernisáž v Krytu
Obrazy lounského výtvarníka Václava Krejcara, které budou v říjnu k vidění v Galerii Kryt v Klášterci nad Ohří, doplní prodejní výstava kabelek Zuzany Havelkové. Vernisáž obou výstav se koná v pátek 11. října od 17,00 hodin. Podrobnosti o obou autorech se dozvíte v článku Obrazy lounského výtvarníka doplní v klášterecké galerii kabelky.

Premiéra Černobylu
Na jevišti Docela velkého divadla v Litvínově bude mít v pátek 11. října premiéru nová divadelní inscenace Sarkofág Černobyl. Surrealistické drama Vladimíra Gubareva o nebezpečí lží režíruje Juril Galin. Více o hře v článku V litvínovském divadle zkouší hru o černobylské tragédii.  

Drakiády
K podzimním tradicím patří pouštění draků. Našli jsme pro vás dva tipy. Spolek za obnovu Fojtovic pořádá pro děti tradiční Drakiádu, a to v sobotu 12. října od 13,00 do 16,00 hodin na Komáří vížce. Kromě pouštění draků se děti mohou povozit na koních i na traktorech opéct si buřty.
Druhým místem bude kopec Raná u Loun, kde to pěkně fouká. Drakiáda s Balonkiádou dohromady se koná 12. října od 14,00 hodin. Děti čeká také exkurze do dějin létání. Startovné je 50 korun.

Pochod svatého Jeronýma
Víte, že svatý Jeroným je patronem knihoven a knihovníků? S těmi lounskými se můžete vydat na pochod po jeho stopách. Odchod je v sobotu 12. října v 9,00 hodin od knihovny na náměstí v Lounech. Cesta vás zavede na zámek Nový Hrad v Jimlíně. Vrátit se můžete pěšky nebo vlakem.

Jablečné slavnosti
Další víkendovou akcí lounské knihovny budou nedělní Jablečné slavnosti. V knihovně vás čeká odpoledne plné sladkostí a her. Program začíná ve 14,00 hodin, od tří můžete nosit své vzorky do soutěže o nejlepší jam či marmeládu. Vstup je zdarma. 

Duchové na zámku
Duchové na Duch(c)ově ne název strašidelných předhalloweenských prohlídek na zámku v Duchcově. Určené jsou rodinám s dětmi. Zpřístupněny budou také zámecké sklepy, na děti čekají různá překvapení. První prohlídky začínají v 15,00 hodin, končí v osm večer. Doporučena rezervaci na tel. 417 835 301. Vstupné dospělí 150 Kč, snížené 100 Kč, rodinné 390 Kč. Do 20 hodin.

Další tipy můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí.

Foto: Michael Sames from Pixabay.