e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Opočně budou vzpomínat hokejoví pamětníci

publikováno: 9.10.2018, kategorie: Sport, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Výstava Válka s hokejkami, která byla k vidění letos v zimě v žateckém muzeu, putuje do Opočna na Lounsku. Otevře se v sobotu 13. října ve 14 hodin, kdy se zároveň koná beseda s bývalými hokejisty.

Výstava připomíná začátky ledního hokeje před osmdesáti lety. Východním okrajem žateckého okresu probíhala česko-německá jazyková hranice. Tato skutečnost byla základem četných národnostních sporů. Zábor sudetského území v roce 1938 tyto vleklé spory zdánlivě ukončil a nečekaně poskytl i vhodné podmínky pro vznik amatérských hokejových mužstev. Tato mužstva se postupem času profesionalizovala, až se ocitla v kvalifikaci pro nejvyšší hokejovou soutěž.

V poválečné době začal pod Krušnými horami prosperovat průmysl. V Chomutově a Litvínově byla založena závodní hokejová mužstva, která do svých řad pozvala zkušené sportovce ze Žatecka a Rakovnicka. Těm nejlepším nabídla životní příležitost – start na Olympiádě.

Výstava o počátcích ledního hokeje v Ústeckém kraji bude otevřena v Sokolovně v Opočně do 28. října. Mimo kulturní akce 13. a 28. 10. bude otevřeno ale přístupná jen po domluvě na obecním úřadě.

Foto: Regionální muzeum Žatec.