e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ve čtvrtek se po celé republice budou číst Hasičské pohádky

publikováno: 9.10.2016, kategorie: Pro děti, autor: Lukáš Marvan

Sdílet: facebook twitter google+

Každoročně si 13. října připomínáme Mezinárodní den omezení přírodních katastrof. V tento den budou letos poprvé na stanicích v celé České republice číst hasiči dětem své vlastní hasičské pohádky. Zapojí se také stanice v Litvínově, Lounech, Chomutově, Podbořanech, Teplicích či Žatci.

Přesně v 10,00 hodin odstartuje na hasičských stanicích po celé České republice první velké předčítání nově vydané knížky Hasičské pohádky. Autory pohádek jsou sami hasiči ze všech oblastí činností Hasičského záchranného sboru ČR. Jsou to například ti, kteří přijímají tísňové hovory na lince 112, rozhodují o výjezdech jednotky na operačním středisku, tzv. „mokří hasiči“, kteří vyjíždějí ke všem mimořádným událostem, i ti, kteří posléze vyšetřují příčiny vzniklých požárů.

V první ryze hasičské knížce pod názvem Hasičské pohádky je 14 klasických pohádek. V nich děti potkají draky, čerty, skřítky, statečné kohouty i kapry záchranáře. Společně s vypravěčem mohou děti držet palce kominíku Jankovi, aby stihl včas vymést všechny pekelné komíny, nebo přemýšlet, která kapička vody je ta nejdůležitější. Možná, že i dospělí čtenáři na chvilku znejistí, co je pravdy na pohádce o bratřích Síčích - prvních členech hasičského sboru.

Pohádkové čtení bude spojeno s dalšími doprovodnými akcemi. Zvány jsou děti z mateřských i základních škol a předčítat budou jak sami autoři pohádek, tak čelní představitelé Hasičského záchranného sboru ČR. 

V našem regionu se zapojí hasiči z Litvínova, Teplic, Žatce, Loun, Podbořan, Litoměřic, Chomutova a dalších míst na Ústecku a Děčínsku.

13. říjen jako Mezinárodní den omezení přírodních katastrof nebyl vybrán náhodně. U katastrof se lidé s hasiči potkávají nejčastěji. Následky těch přírodních, jako jsou povodně, větrné smrště, bouřky, přívalové deště, krupobití nebo silná námraza, která láme větve stromů, hasiči likvidují velmi pravidelně v létě i v zimě. Na pomoc obětem ničivých zemětřesení pak za hranice naší země vyráží tzv. USAR odřad, který takto naposledy pomáhal v Nepálu. 

Lidé si zvykli, že hasiči jsou univerzálními záchranáři a každý den je možné se s nimi potkat u nejrůznějších mimořádných událostí průměrně víc než 150krát. Vždy zachraňují životy, zdraví nebo majetek.