e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Festival Young for young: Vítězství pro domácí barvy

publikováno: 9.10.2015, kategorie: Divadlo a film, autor: Ivana Bonaventurová

Sdílet: facebook twitter google+

5. ročník Festivalu Young for young je už úspěšnou minulostí. V mosteckém divadle si teď užívají zaslouženého pocitu zadistiučinění - jednak za organizaci šestidenního divadelního maratónu, ale za zisk ceny diváků i studentů za Přelet nad kukaččím hnízdem (na fotce). Poslední festivalový večer byla předána i další cena - Forever Young Evě Klánové a Jaroslavu Satoranskému.

Během šestidenního (nejen) divadelního maratonu plyne festivalovému týmu čas úplně jinak, akční rádius se omezí pouze na budovu divadla a nejbližší okolí (tzn. chodníky kolem divadla... ), únavu nelze překonat běžným nočním spánkem, pracovní výkonnost jede na 200 %, pološílený neukotvený výraz v obličeji nemizí, dostáváte se do jiné dimenze, vše řídí adrenalin. Tak abyste na konci ve zdraví a s úlevou mohli konstatovat, ano stálo to za to. K téhle drzé úvaze vás přivedou ohlasy a přímé reakce diváků, stejně jako osobní vyjádření mezi čtyřma očima, veřejně, na papíře i v počítači.

Letošních 35 festivalových vstupů si své diváky našlo, pestrá směs žánrů oslovila široký rozsah diváckých skupin. A o diváky nám jde především. Mladým návštěvníkům se snažíme festivalem odtabuizovat možná obávanou a pro někoho honosnou divadelní budovu, těm stávajícím zase rozšířit divadelní obzory a posunout hranice vnímání divadla.

Festivalový divák má navíc svá specifika – je uvolněný, usměvavý, otevřený všemu novému a nikam moc nespěchá (pokud mu zrovna nejede poslední vlak…), a je zvídavý – zájem na dopoledních besedách po představení byl překvapující. Je nám s ním dobře a doufáme, že jemu s námi. 

Děkujeme všem, kteří nás i letos podpořili svou účastí. A poděkujeme ještě jednou, před premiérou hry Tři sestry 6. listopadu. Vylosujeme totiž hlasujícího diváka, který si odnese hodnotné ceny – Předplatné pro 2 osoby na rok 2016, naše nová divadelní vína a večeři pro dva v restauraci Gate v hodnotě 1 000 Kč. Současně slavnostně předáme obě festivalové ceny vítězi hlasování – režisérovi inscenace činohry MDM Přelet nad kukaččím hnízdem Pavlu Khekovi za dvojité vítězství – inscenace jednoznačně zabodovala jak u diváků, tak u studentské poroty! Absolutní vítězství pro domácí.

"Jsem jenom rád! Jednak proto, že jsem výběr tohoto představení inicioval a jednak, že nám diváci i studentská porota potvrdila, že jsme schopni mladá představení pro mladé diváky vytvořit a jsme i ve srovnání s jinými renomovanými soubory schopni konkurence. Věřím, že nám hodnocení mladých porotců přivede do hlediště další mladé publikum!“ prozradil jednatel Václav Hofmann.

Za vítězným Přeletem nad kukaččím hnízdem se podle studentů umístili na druhém místě se stejným počtem bodů Benefice aneb Zachraň svého Afričana ústeckého Činoheráku a poetické pohybové divadlo Body voice band s inscenací Vojna. Třetí místo obsadil Pavol Seriš se svým divadlem jednoho herce. Diváci hlasovali na první pozici stejně, na druhou příčku dosadili Pavola Seriše a třetí obsadila opět naše inscenace – Balada pro banditu. 

Termín 6. ročníku je předběžně naplánován na konec září příštího roku. Už teď se můžete těšit na nový svěží koktejl báječného divadla.