e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Walter Phishbacher a jeho jazzové trio v Teplicích

publikováno: 9.10.2013, kategorie: Hudba, autor: JP

Sdílet: facebook twitter google+

Slovní hříčka a poameričtění jména naznačuje i styl jeho muziky: Rakušan Walter Fischbacher (Phishbacher) pokračuje v tradici svého rakouského kolegy Josefa (Joea) Zawinula, který po odchodu  zRakouska do Ameriky v legendární skupině Weather Report stanovil v 70. letech zákony jazz-rocku. Jeho Acoustic trio si můžete poslechnout v sobotu 12. října v Jazz clubu v Teplicích.

Fischbacher, stejně jako Zawinul, je dnes populárnější víc v New Yorku, kde je už doma, než v Evropě. Žije tam od roku 1994 a hrává v klubech na Manhattanu s dalšími esy jako jsou Randy Brecker, Chico Freeman, Joel Rosenblatt a Mino Cinelu. Pokračuje v tradici multižánrového fusion jazzu, který hrál Miles Davis, Weather Report, Mahavishnu Orchestra, Pat Metheny nebo Jean-Luc Ponty. Je výtečný instrumentalista, hraje na syntezátory i akustický klavír (to bude právě na tomto turné) a jeho mile silový jazz je inspirovaný rockovou rytmikou s vlivy funky, drumnbass nebo latiny. Jeho hudebními vzory jsou všestranní klávesisté Chick Corea a Herbie Hanckock.

Na koncertě v teplickém zámku se představí Ulf Stricker (bicí), Walter Phishbacher (el.piano) a Goran Vujič (baskytara). Začátek ve 20,00 hodin.