e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 11. až 13. září

publikováno: 9.9.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento zářijový víkend je skvělou příležitostí vyrazit na památky – mnohé z nich budou otevřené zdarma, třeba zámek Nový Hrad na fotce! A k tomu přidáme mariánské slavnosti, hornické dny, pivní přehlídku, letecké setkání i vinobraní. Nabízíme více než dvě desítky zajímavých akcí v regionu.

Dny památek
Památky otevírají své brány, některé už druhý víkend a mnohé z nich zdarma. Otevřou se i běžně nepřístupné prostory, třeba v Lounech nebo Kadani. Přehled zapojených památek najdete v článku. Jednou z nich bude také zámek Nový Hrad na fotce. 

Velkolepé oslavy
Historické oslavy, připomínající 750 let od udělení městský práv, pořádá v sobotu 12, září město Žatec. V rámci Dne evropského dědictví si můžete prohlédnout žatecké památky zdarma, připojit se do historického průvodu nebo si užít na náměstí Svobody historický program. Ve 13,00 hodin tam dorazí poselstvo krále Přemysla Otakara s městskými právy. Podrobný program i přehled otevřených památek najdete v článku Žatec oslaví svá královská privilegia

Výstup na komíny
V neděli 13. září se chystá v Žatci neobvyklá akce nazvaná Hurá na komíny aneb Žatec mává vstříc UNESCU. Komínáři s vlajkami vyrazí po výstřelu z radnice ve 14,00 hodin hromadně na žatecké komíny a společně s obyvateli města a návštěvníky si budou vzájemně mávat. Po celou dobu koná akce bude volný vstup na Chmelový maják a Radniční věž, takže se můžete přidat s máváním z výšky. Podrobnosti v dnešním Magazínu.

Historie zámeckých zahrad
Z historie zámeckých zahrad je název víkendového programu na zámku v Libochovicích. V sobotu 12. a neděli 13. srpna můžete vyslechnout sérii přednášek a projít se zahradami se zdejším zahradníkem. Přednášky začínají vždy v 11,00 a 14,00 hodin a následuje po nich komentovaná prohlídka zahrady. Přehled přednášek najdete v tomto článku

Běh naděje
V Lounech se letos uskuteční Běh naděje na podporu výzkumu rakoviny v sobotu 12. září 2015, se startem před Základní školou Jana Ámose Komenského. Zúčastnit se jí mohou lidé každé věkové kategorie, cyklisti i běžci a dokonce i děti v kočárku. První start je v 10,00 hodin, podrobnosti v článku

Hornický den
Tradiční zářijové slavnosti v Podkrušnohoří - hornické dny - pokračují po Bílině a Mostě také v Jirkově. Jirkovská hornická pouť se uskuteční v centru města v sobotu 12. září. Hudební program se bude odehrávat v Koselní ulici a na náměstí Dr. E. Beneše od 10,00 hodin. Těšit se můžete třeba na Xindla X nebo kapelu Mňága a Žďorp.

Pivní slavnosti 
V sobotu 12. září se uskuteční v areálu kláštereckého zámku a parku druhý ročník Švejkova pivního festivalu, který bude součástí festivalu Klášterecké promenády. Účast na letošním ročníku přislíbilo deset pivovarů. V podvečer bude program pokračovat v letním kině, zahraje například Láďa Křížek a No Name.

Triola Cup
Devátý závod Triola Cup 2015 – RTT International day se koná v sobotu 12. září na trati Hradiště – Rusová v Krušných horách, dlouhé pět kilometrů.

Indian summer open air
V atriu Střediska knihovnických a kulturních služeb v Chomutově v bývalém jezuitském areálu se koná v sobotu 12. září odpoledne festival pozdního léta. Od 15,00 hodin zahrají X-left to die, Whispering of soul, Noční klid, Hot pants, High five a Final Pain.

Den otevřených dveří na přehradě
Areál vodního díla v Jirkov v Telšském údolí slaví 50 let a při té příležitosti se v sobotu 12. září otevře veřejnosti. Ekologické centrum Most chystá zábavný den plný soutěží, her a poznání. Připraveny jsou ukázky hasičské techniky, poskytování první pomoci a také informace o bezpečnosti v okolí vodních toků a nádrží. Otevřeno je od 9,00 do 16,00 hodin. Další dny otevřených dveří se chystají i na jiných stavbách Povodí Ohře, navštívit můžete vodní díla Skalka (Cheb), Březová a Rybniště (Chřibská). Více na www.poh.cz.

Letecké setkání
V neděli 12. září se v Kovářské v Krušných horách koná 22. mezinárodní letecké setkání, které připomene leteckou bitvu nad horami. Od 10,00 do 18,00 hodin jsou připraveny historické vojenské tábory a vozová techniky, letový program, prohlédnout si můžete expozici zdejšího muzea, koná se soutěžní výstava plastikových modelů. 

Den horníků
Kromě Jirkova se koná hornická slavnost také v Mostě na hipodromu, a to v pátek 11. září odpoledne. Den, organizovaný Vršanskou uhelnou, je přístupný i dalším zájemcům, kteří chtějí podpořit rozvoj hornictví. Po celé odpoledne od 13,15 hodin bude jezdit z Mostu kyvadlová doprava, další autobusy pojedou z Chomutova a Jirkova. Odpoledne je přichystaný program pro děti, večer zazpívá Leona Machálková a Ewa Farna, v dětském centru bude probíhat pouť a jízdy na koních, večer zábava pokračuje v krytých částech hipodromu tanečními zábavami.

Beseda ve mlýně
Vernerův mlýn Brloh na Lounsku pořádá v sobotu 12. září od 16,00 hodin besedu s Věrou Mirvaldovou na téma obrazy Podlesí Miroslava Mirvalda. Mlýn je otevře až do 28. září vždy o víkendu od 11,00 do 17,30 hodin.

Želenický jarmark
V sobotu 12. září se v Želenicích na Mostecku koná ve sportovním areálu jarmark. Začíná ve 13,00 hodin a představí se na něm tradiční řemesla, děti se mohou zapojit do dílen nebo se vyřádit na atrakcích. Kromě nakupování je připravena také ukázka sokolnictví a psovodi z Městské policie.

Mariánské poutní slavnosti
Další slavnosti se chystají v Krupce na Teplicku a probíhat budou v sobotu i neděli 12. a 13. září na dvou scénách na Mariánském náměstí a před městským úřadem. V sobotu se budou konat na náměstí porcelánové trhy, výstava veteránů a festival dřevěných hraček a her. Během celého dne (od 11,00 hodin) se konají taneční, kejklířská, šermířská, hudební vystoupení. V sobotu od 21,30 hodin bude ohňová show, předtím zazpívá Aleš Brichta. V neděli odpoledne budou hrát Maxim Turbulenc nebo Kroky Michala Davida.

Mariánská pouť
Další oslava svátku Marie se koná v Mariánských Radčicích, kde je tradice mariánských poutí dlouhá. Pouť se koná v sobotu 12. září, v 10,00 hodin se koná mše, po níž si návštěvníci budou moci prohlédnout kostel Panny Marie Bolestné. Od 10,00 do 17,00 hodin bude otevřena historická scéna s dobovými stánky, řemesly, hudbou, šermem a kejklíři. Celý den až do deváté hodiny večer, kdy vše skončí ohňostrojem, bude probíhat program na hlavní scéně, kde vystoupí například David Mattioli, Pomáda, Maxim Turbulenc, Heidi Janků a další. Celý den nebudou chybět pouťové atrakce.

Dubské slavnosti
Dalším městem, kde se bude slavit a kde mají kostela Panny Marie, je Dubí. O víkendu 11. a 12. září si připomenou 109. výročí jeho vysvěcení. V pátek v 17,00 hodin vystoupí v kostele vokální skupina Fragile a v sobotu od 13,00 hodin se u kostela koná malá slavnost s koncertem skupin Přelet MS, Nezmaři, Rangers a Kamelot. Vstup je zdarma.

Obrnické slavnosti
Deváté obrnické slavnosti začnou v sobotu 12. září po poledni na starém fotbalovém hřišti. Pro děti bude připraveno vystsoupení na chůdák, vystoupí bavič Milan Pitnik, písničkář Miroslav Paleček, dětská skupina Happy Kids, imitátor Zdeněk Izer. Nebudou chybět atrakce pro děti a občerstvení.

Koncerty na zámku
První ze série krásnodvorských koncertů pozdního léta se koná v sobotu 12. září od 19,00 hodin ve velkém sále zámku Krásný Dvůr na Podbořansku. V klavírním recitálu se představí švédský virtuoz Carl Petersson, vstupné 120 Kč.

Roudnické vinobraní
Slavnost sklizně v Roudnici nad Labem se chystá v zámeckém areálu v sobotu 12. zář. Kromě vinobraní se stánky s vínem a burčákem jde i o hudební festival, na němž běhjem odpoledne vystoupí třeba Martin Maxa, Jelen, Eddie Stoilow, David Koller, a Roxette revival, od 11,00 hodin začíná program pro děti skupiny Pískomil se vrací. Další scéna bude na nádvoří zámku a nabídne řemeslné stánky, produkty lobkowiczkého vinařství, vystoupení šermířů, cimbálovku, Tomáše Savku, Jiřího Helekala či Viktora Sodomu. Další scéna bude věnována house and techno hudbě, na Karlově náměstí můžte vidět výstavu veteránů i módní přehlídku dobového oblečení. Pro děti budou připraveny pohádky, pouťové atrakce, dále výstava kaktusů, festival komorní hudby. Vstupenky na místě stojí 150 Kč dospělí, 100 Kč děti od 7 let. Vinobraní předchází v pátek 11. září přehlídka regionálních kapel v zámeckém parku, vstupné 50 Kč.

Beactive walk
V rámci Evropského týdne sportu, který probíhá v Mostě od 7. září, odstartuje na 1. náměstí výzva #BeActive Walk. Akce je určena pro širokou veřejnost na podporu sportu v celé Evropě. V rámci výzvy je pro účastníiky připraven pochod přes vrch Ressl s cílem na Matyldě. Druhou aktivitou je cyklojízda, na kterou jsou připraveny dvě trasy, kratší 15 km a delší 35 km, s cílem opět na Matyldě. Zde bude hrát k poslechu a tanci hudební skupina 3D. Začátek v neděli 13. září v 10,00 hodin, registrace již od 9,30 hodin.

Benefice pro Reinerovu fresku
V sobotu 12. září se na zámek Duchcov vrátí oceňovaná zpěvačka a hudební experimentátorka Lenka Dusilová – představí mimořádný audiovizuální program. Její vystoupení v pavilonu pro Reinerovu fresku v zámecké zahradě se bude konat ve prospěch projektu záchrany unikátního Reinerova díla. Začátek v 19,00 hodin, vstupenky stojí 150 Kč. Podrobnosti již zítra v Magazínu.

Setkání rodáků a přátel
V Rané na Lounsku se v sobotu 12. září sejdou rodáci a přátelé obce. Slavnostní zahájení v sále Kulturního domu se koná v 10,00 hodin, zde si také můžete prohlédnout historické a současné fotografie a vidět krátký film. V 11,00 hodin začíná děkovná mše na faře, od 12,00 hodin bude hrát u hasičské zbrojnice hudba, od 15,00 hodin pak u Skleníku. Bude možné navštívit letiště aeroklubu nebo rekonstruovaný statek Oblík. V 15,00 hodin vyjde společný průvod občanů a dobrovolných hasičů za doprovodu hudby k pomníku padlých. Večer vše zakončí tanenční zábava na sále Kulturního domu.

Deskovky v Mama Africa
Co s pátečním podvečerem? Dětská organizace Zálesák zve všechny na večer deskových her v Mama Africa café v Mostě v Repre. Zahrát si můžete přijít 11. září od 16,00 do 18,00 hodin, hry zajištěny.

Krajské dožínky
Tradiční dožínkové slavnosti Ústeckého kraje se popáté uskuteční v Peruci na Lounsku v sobotu 12. září. Prohlédnout si můžete zemědělskou techniku, ochutnávat oceněné regionální výrobky a pobavit se při zábavném programu na třech scénách. Na hlavní zahraje třeba Heidi Janků, Martin Maxa a Vladimír Hron, na hřišti je připravena dechovky, helingonky i country a ukázka hasičů. V zámeckém parku děti pobaví šermíři, sokolníci, kejklíř, pohádka a hudba.