e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 11. až 13. srpna

publikováno: 9.8.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V kadaňském klášteře, který je titulní fotkou tohoto srpnového víkendu, můžete strávit se zajímavým programem všechny tři víkendové dny. K tomu přidáme neckyádu, dvoje jiřetínské slavnosti, středověké slavnosti, pirátskou výpravu a kostýmované prohlídky.

Horské oslavy
Krušnohorské město Horní Blatná slaví 485 let od svého založení, a to v sobotu 12. srpna. Protože jde o staré hornické město, nemůže chybět saská hornická kapela z Johanngeorgenstadtu a kapela Barbora. Program potrvá od 11,00 hodin a zakončí ho taneční zábava, k tomu atrakce pro děti, hudba, mažoretky a od 17,00 hodin mše.

Letní lounské vábení
V pátek odpoledne odstartují v Lounech městské slavnosti, zasvěcené řece Ohři. Kromě tradičního množství hudby nabídnou návštěvníkům také program na řece - páteční Oslavu Ohře, sobotní závody dračích lodí i nedělní vypouštění nebeských luceren. Kompletní program a seznam účinkujících najdete v článku Letní lounské vábení: hudba, dračí lodě, cyklojízda i oslava řeky.

Města čtou
Projekt venkovní čítárny Města čtou se o víkendu přesune na nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani. V sobotu a neděli můžete od 10,00 do 17,00 hodin přijít posedět, číst, koupit si knihy z výprodeje nebo se zapojit do tvořivé dílny. V neděli od 17,00 hodin čte Jan Milota z knihy Fimfárum.
Ještě v pátek ale můžete čítárnu navštívit v zámeckém parku v Klášterci nad Ohří. Od 18,00 hodin je tam pro děti připravena Podvodnická pohádka s lampiony. 

Pohádkové Safari
Tento víkend vyjede poprvé na svou trasu chomutovským zooparkem pohádkový safari expres. Oblíbená prázdninová atrakce, kdy vyjížďku za přírodními scenériemi a volně se pasoucími zvířaty doplní pohádkové bytosti, začíná tento pátek 11. srpna. Vše důležité o časech a rezervaci vstupenek se dozvíte v článku.

Hudební léto v Jezeří
Tento víkend pokračuje letní hudební program na zámku Jezeří u Litvínova. V sobotu 12. srpna od 17,00 hodin je připraven koncert smyčcových kvartet 19. a 20. století. Více o sérii koncertu v článku V sobotu začíná na Jezeří hudební léto. 

Neckyáda
V sobotu 12. srpna si můžete užít originální soutěž na řece Ohři a vyrobit si netradiční říční plavidlo. Start je v 8,00 hodin u jezu poblíž tenisových kurtů (sportovní hala Sever) v Žatci. Plavba končí u Zalužic, přehlídka je soutěžní.

Výstup na maják
Večerní výstup na Chmelový maják a ještě k tomu zdarma, taková je nabídka Chrámu chmele a piva v Žatci na sobotu 12. srpna. Maják se otevře zájemcům o výhled v 17,00 hodin.

Vzpomínka na pátera
Peruc
na Lounsku bude v sobotu 12. srpna vzpomínat na svého významného obyvatele, kněze, pedagoga a politika 19. století Františka Daneše. V Peruci působil jako farář, vytvořil tam centrum českých vlastenců a inicioval vznik místní školy. Vzpomínkový den začíná v 10 hodin bohoslužbou v kostele sv. Petra a Pavla a poté v 11.30 pokračuje vzpomínkou na hřbitově. V Usedlosti Za Dubem se ve zdejším Stodolním divadle od 16 hodin představí v koncertě nazvaném Z Čech až na konec /hudebního/ světa potomci Františka Daneše. 

Mše v klášteře
Výjimečnou příležitost nahlédnout do barokního kostela Nanebevzetí Panny Marie při klášteře v Dolním Ročově na Lounsku, který je dílem stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera, budete mít tuto neděli 13. srpna. V kostele se koná poutní slavnost, nejprve od 10 hodin mše svatá, při níž zazpívá lounský chrámový sbor a sólisté, a od 14 hodin pobožnost k P. Marii a svátostné požehnání. 

Tolštejnské slavnosti
V Jiřetíně pod Jedlovou se v sobotu 12. srpna konají Tolštejnské slavnosti. V centru obce se bude od 10,00 do 18,00 hodin odehrávat zábavný program Divalda v Pytli a jarmark, pro děti je připravena Vildova soutěžní dračí stezka. Ve 20,00 hodin vyjde z Křižového vrchu na hrad Tolštejn Světluškový pochod a poté děti na hradě čekají dračí hrátky. V malém lesním divadle (sportovním areálu) se od 17,00 hodin koná módní přehlídka. Na akce je vstup zdarma.

Netradiční prohlídky
Po dvě prázdninové neděle nachystal KVIZ Jirkov netradiční kostýmované prohlídky zámku Červený Hrádek u Jirkova. Druhá z nich se uskuteční tuto neděli 13. srpna. Probíhat budou od 10,00 do 16,00 hodin.

Jiřetínské slavnosti
Další Jiřetín, tentokrát Horní na Litvínovsku bude také o víkendu slavit. Pouť s atrakcemi, stánky a hudbou bude probíhat v sobotu 12. srpna. Před kulturním domem zazpívají a zahrají např. Maxim Turbulenc, Děda Mládek Ilegal Band, Definitivní Ententýk a další. Městská slavnost se koná v neděli 13. srpna od 13,00 hodin. Na programu jsou komentované prohlídky, fotografická výstava, vystoupení písničkáře Pepy Štrosse a jiné. Na obě akce vstup zdarma.

Africký večer
Zahrada Františkánského kláštera v Kadani nabídne v pátek 11. srpna netradiční večer. Atmosféru africké noci v savaně navodí vystoupení hudební a taneční skupiny Taratibu, která se věnuje tancům a hudbě černé Afriky. Bude také možné ochutnat africká jídla. A poté vás čeká předpremiéra filmu V srdci Dračích hor o české výpravě k vodopádu Tugela Falls. Po filmu se navíc můžete setkat s jeho aktéry. Vstupné 100 Kč, začátek ve 22,00 hodin.

Prohlídky s Hasištejnským
Další zajímavou nabídku má kadaňský klášter na sobotní večer, to se zde konají večerní prohlídky kláštera s Janem Hasištejnským. Při večerní kostýmované prohlídce kláštera se setkáte s osobnostmi spjatými s historií kláštera a navíc nasajete mystickou atmosféru. Prohlídky budou probíhat vždy v celou od 19,,00 do 22,00 hodin, vstupenky můžete rezervovat na e-mailu muzeum@kultura-kadan.cz či tel.: 602 104 242. 

Léto v klášteře
A Františkánský klášter v Kadani do třetice. Program se bude odehrávat i v neděli 13. srpna. Od 14,00 hodin můžete vyrazit na koncert dixielandové kapely BrassBand.cz a od 16,00 hodin na Zámeckou pohádku divadla Hnedle Vedle. Vstupné vždy 40 Kč, v prvním případě platí dospělí, v druhém děti.

Výprava s piráty
Námořnickou výpravu s piráty chystá na nedělní odpoledne koupaliště na Koldomu v Litvínově. Děti čekají námořnické i suchozemské soutěže. Začátek je 13. srpna od 16,00 hodin.

Rozšířené prohlídky
Vernerův mlýn v Brlohu na Lounsku nabízí tuto sobotu 12. srpna rozšířené prohlídky expozic, a to o historickou Křižíkovu rozvodnici. Začíná ve 14,00 hodin a vstupné je 100 Kč.

Skleníky na zámku
O víkendu se otevřou historické skleníky zámku Libochovice se sbírkami tropických a subtropických rostlin. Část skleníků pak zabere také výstava exotického ptactva. Otevřeno je od 10,00 do 16,00 hodin, výstava ptáků až do 17,00 hodin, a to po oba víkendové dny.

Středověké slavnosti
Purkrabí Půta pořádá na hradě Lokti gotické slavnosti a zve vás. Po oba víkendové dny uvidíte rytířské turnaje, vystoupení kejklířů a pouličních divadel a uslyšíte středověkou hudbu. Slavnosti mají připomenout, že je to 700 let od chvíle, kdy na Loket poprvé přijel Karel IV., tehdy ovšem ještě jako kralevic Václav. Ano, počítáte dobře, vzhledem k tomu, že jsme vloni slavili 700 let od jeho narození, bylo to roční batole. Ostatně i sama historie purkrabího Půty z Illburka je zajímavá. Přesvědčte se 12. a 13. srpna vždy od 10,00 do 18,00 hodin.