e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend: 11. až 13. července

publikováno: 9.7.2014, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Pestrá směs se sešla v našich tipech na tento červencový víkend: hudba od klasiky a karnevalových rytmů přes irské písně, folk až po tvrdý nářez. K tomu výlet do obory, jízda nočním safari či procházka večerním městem, skotské hry, kino, divadlo a dokonce i knihovna pod širým nebem... Hezký víkend!

Otevřená obora
Lesní obora Fláje v Krušných horách na Litvínovsku, kterou bohužel v posledních letech nemohou turisté využívat, se otevře alespoň na jeden den, a to pátek 11. července. Brány se otevřou v 9,00 hodin, zavřou se v 15,00 hodin. Pěší trasu oborou v délce 3,2 km lze zvolit dle náročnosti dvěma směry - od oborní brány v Šumenském údolí se stoupáním (od zastávky MHD Šumná nebo MHD z Meziboří po Tesařově naučné stezce), druhý směr od MHD Klíny - Obora s pozvolným spouštěním z hor (po sta metrech vstup branou do obory a opuštění Šumenským údolím ). Trasa z obou startovních bodů ke vstupnímu bodu obory Fláje je přes 4 kilometry dlouhá a vede po naučné stezce. Na trase můžte vidět předvádění lesnických činností a myslivosti na stanovištích a pro děti budou připraveny úkoly.

Večerní jízdy Safari
Každý prázdninový víkend vyjíždí na večerní prohlídku zooparku v Chomutově Safari Expres. Odjezd je vždy v pátek a sobotu ve 20,15 ze zastávky Tajga (stejnojmenná restaurace) ve 20,15 hodin nebo ze zastávky Jezero (u recepce kempu) ve 20,30 hodin. Jízdenka stojí 80 Kč pro dospělé, 50 Kč pro děti. Informace na tel. 474 629 917.

Oslavy na Kameničce
Vodní nádrž Kamenička v Chomutově slaví 110 let a vy můžete být součástí oslav v sobotu 12. července. Povodní Ohře a SČVaK při té příležitosti pořádají Den otevřených dveří na této přehradě a na úpravně vody III. mlýn. Otevřeno bude od 9,00 do 16,00 hodin. Den otevřených dveří je součástí akce Kamenička slaví 110 let, pořádané Městem Chomutov. 

Zmizelé Louny
Ve čtvrtek 10. července proběhne v Oblastním muzeum v Lounech přednáška v rámci probíhající výstavy Zmizelé Louny. Připraveno je promítání starých lounských pohlednic a fotografií spojené se zajímavou besedou se sběrateli pohlednic a lounskými patrioty Jaroslavem Rychtaříkem, Josefem Mudrou a Danou Klobásovou. Výstava je volným pokračováním stejnojmenné knihy a je přístupná do 17. srpna.

Fesťáček u vody
V Droužkovicích na Chomutovsku se v sobotu 12. července od 15,00 hodin koná hudební festival na koupališti. Za 150 Kč vstupného nabídne zajímavý program. Účinkují Děda Mládek Ilegal Band, Ivan Hlas, Jindra Kejak, Alternativa, Album, Basic, Réva Band.

Rock na Resslu
Trochu jiná hudba bude znít 12. července v Mostě na Resslu, kde moto klub Clowns Most pořádají festival Cirkus Revel. Začátek je ve 13,00 hodin. Motorkáře čeká ve dvě odpoledne spanilá jízda, tombola, tetování a od 16,00 hodin hudba – zahrají Proximity, Egotrip, X-Left To Die, Green Day revival a další.

Keltský kruh
Festival plný keltské hudby, irského tance a keltských řemesel se uskuteční podesáté na vodním hradu v Budyni nad Ohří. Tešit se můžete na: keltskou vesničku, sousptu keltské muziky, irský tanec i s výukou, soutěže a hry. Program začíná již v pátek 11. července od 19,00 hodin Irským večerem. V sobotu začíná program v 11,00 hodin a vystoupí například Shannon, Marw, Poitín, Stay Away  (UK) a další. Kromě hudby a tance se můžete těšit také na soutěže nejen v hodu kládou, keltský obřad, nebo ohnivou show. V keltské vesničce budou k vidění komentované ukázky různých řemesel, některá si zájemci budou moci i vyzkoušet na vlastní kůži. Nebude chybět ani večerní rituál k uctění předků. Druid vám též nabídne něco ze svého léčivého býlí, či nabídne odpovědi na vaše otázky prastarou věšteckou metodou Crannchur.

Hradní hrátky
Na nádvoří hradu v Úštěku na Litoměřicku (na náměstí) se v pátek a sobotu koná Benefiční festival divadla a hudby pro Canis Therapy o.s. Osek - Léčba duše psí láskou. V pátek večer a v sobotu přes den uslyšíte písničkáře i rockovou hudbu, uvidíte divadlo a seznámíte s činnosti Canis Therapy.

Kinematograf
Na svou letní pouť se opět vydal Kinematograf Bratří Čadíků a 13. července dorazí do Kadaně. Na Mírovém náměstí se bude po čtyři tři promítat – uvidíte české filmy Revival, Postřižiny, Kandidát a Martin a Venuše, začátek ve 22,00 hodin.

Karneval v pevnosti
Pevnost Königstein v Saském Švýcarsku bude po dva dny 12. a 13. července ve znamení zvláštní karnevalové muziky, zvané guggen, bláznivé masopustní hudby z jihozápadního Německa a Švýcarska. Dechové nástroje, bicí a všeliké roztodivné nástroje spolehlivě šíří dobrou náladu. Nechte se strhnout nápaditě oděnými kapelami z Německa a Švýcarska. 

Veteráni
Již 15. ročník legendární jízdy historických automobilů bude již tento víkend 11. a 12. července projíždět také Žatcem. V pátek 11. července budou historické vozy přijíždět mezi 19,30 až 21,00 hodin na náměstí Svobody. V sobotu 12. července se po startu na náměstí Svobody v Žatci vozy vydají přes Nechranickou přehradu, Klášterec nad Ohří až na vrcholky Krušných hor.

Umělci na hradě
Všeobecně umělecké sympozium vrcholí tento víkend na hradě Hauenštejn u Stráže nad Ohří. Do neděle 13. července můžete nahlédnout pod ruce řezbářům, malířům, kameníkům, paličkářům, drátařům a dalším umělcům. Všechna díla, která vzniknou během Všeobecně uměleckého symposia budou prodejná. Hrad je otevřen od 9 do 19 hodin. Další informace o sympoziu najdete zde.

Večerní Louny
Zajímavou večerní prohlídku města nabízí v pátek 11. července Infocentrum Louny. Komentovaný výlet historickým centrem začíná ve 21,00 hodin na náměstí a podrobnosti se dozvíte v článku.

Skotačení se Skoty
Původně ohlášený dvoudenní program ve skotském stylu na zámku Krásný Dvůr se přesouvá na koupaliště v této obci a bude se konat pouze v sobotu 12. července. V programu je silácké klání v horalských disciplínách, jejichž kvalifikace začínají v 10,00 hodin a finále pak v 15,00 hodin. Každý návštěvník se může zúčastnit skotských disciplín jako je hod 5 metrovou kládou do dálky, hod 25 kg valounem do dálky, hod balíkem slámy do výšky a vyhrát jednu z hlavních cen. Během dne se dále představí Dudácký skotský band The Rebel Pipers, tanečnice a kejklíři.

Historické oslavy
725 let trvající historie si připomíná obec Očihov na Podbořansku. Na sobotu 12. července proto pro své rodáky i návštěvníky připravila historický exkurz s hudebníky, kejklíři, šermíři, praporečníky, ostrostřelci a dalšími účinkujícími. Začátek je ve 13,00 hodin a informace najdete v tomto článku.

Františkánské léto 
Také v červenci pokračuje ve Františkánských zahradách u kláštera v Kadani pravidelný nedělní program. Od 14,00 hodin zahraje lidové písničky uskupení Veselí muzikanti z Podkrušnohoří a od 16,00 hodin je pro děti připravena pohádka Divadla ve tři Rumplcimprcampr. Program Františkánského léta najdete v rubrice Programy – Františkánský klášter Kadaň.

Klášterecké hudební prameny
Na zámku v Klášterci nad Ohří se o víkendu uzavře 10. ročník hudebního festivalu Kláštercké hudební prameny, který řídí houslista Jaroslav Svěcený. Závěrečný galakoncert stejně jako koncert absolventů houslových kurzů je naplánován na neděli. V sobotu můžete navštívit na zámku komentované prohlídky výstavy špičkových houslí, viol a smyčců a večer Galakoncert evropských houslí. Celý program v článku Klášterecké hudební prameny slaví 10 let.

Pohádka na zámku
Zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku nabízí návštěvníkům každý víkend kulturní program a tento víkend to bude program pro děti. V sobotu 12. července od 17,00 hodin uvádí loutkovou pohádku Není drak jako drak. S dětmi si navíc můžete přijít prohlédnout výstavu kostýmů a rekvizit ze známých českých pohádek.

Venkovní čítárna
Putovní venkovní čítárna, která odstartovala své letní turné v Jirkově, se přestěhovala do zahrady Dělnického domu v Cítolibech. Až do 16. července si tam můžete přijít posedět, přečíst si knihu, osvěžit se nápojem a každý podvečer v 17,00 hodin si poslechnout autorské či scénické čtení nebo koncert. V sobotu se můžete zaposlouchat do poetické kytary Zuzany Vávrové a Martina Jáchyma a v neděli si poslechnout Pohádky z Českého středohoří. (fotografie z čítárny v Jirkově).