e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Rady hasičů: Jak zabezpečit byt před dovolenou?

publikováno: 9.7.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Nicole Zaoralová

Sdílet: facebook twitter google+

Léto je již v plném proudu a vy možná právě balíte na dovolenou. Co udělat před odjezdem, abyste se měli kam vrátit a mohli si v klidu užít rekreace, radí hasiči. Statistika je totiž nepříjemná - o loňských prázdninách likvidovali hasiči v domácnostech čtyři stovky požárů. Celková škoda se vyšplhala na téměř 80 milionů korun.

Statisticky nejčastěji se na vzniku požárů podílí lidská nedbalost, zanedbání bezpečnostních pravidel, kouření, zakládání ohňů v přírodě. V domech nebo bytech jde nejčastěji o technické závady, často právě na topidlech nebo elektrospotřebičích. Nebezpečná je hra dětí se zápalkami. Zejména o prázdninách je taková hra častou příčinou požárů stohů slámy nebo sena, ale i hospodářských nebo obytných budov. Děti nemohou posoudit následky svého jednání a dospělí jsou ze zákona povinni dbát, aby svým jednáním nezpůsobily požár.
 
V loňském roce došlo v období prázdnin ke 2 817 požárům, při kterých zemřelo 22 lidí a 168 jich bylo zraněno. Včasná pomoc hasičů pomohla loni o prázdninách uchránit majetek v hodnotě 1,32 miliardy korun.

Zde několik rad před odjezdem:

  • Když na delší dobu opouštíte byt, zkontrolujte, zda jsou vypnuty všechny tepelné spotřebiče, zda nezůstal zapnutý sporák nebo žehlička.
  • Pokud může vyprázdnit i ledničku a mrazák, od kterých také hrozí riziko požárů, je nejlepší centrální vypnutí elektrického proudu.
  • Při odchodu zhasněte všechna světla.
  • Doporučujeme také odpojit televizor od antény.
  • Zavřete všechna okna, i když bydlíte ve vyšších patrech. Prudký déšť může způsobit škody nejen uvnitř vašeho bytu, ale může dojít k protečení vody i k sousedům pod vámi. Prudký poryv větru může způsobit i rozbití skla v okně a padající střepy mohou zranit někoho před domem.
  • Pro případ, že by došlo například k prasknutí vodovodní nebo odpadní trubky, je vždy dobré domluvit se s někým ze sousedů a nechat u nich rezervní klíče. Hasiči se dostanou všude, ale oprava dveří také není zadarmo.
  • Nechejte na sebe telefonické spojení, buď u sousedů, nebo v bytě, například na ledničce.