e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kvalita vody ke koupání

publikováno: 9.7.2010, kategorie: Turistika, autor: Soňa Hykyšová

Sdílet: facebook twitter google+

Prázdniny začaly a rovnou se ukázaly v tom nejlepším slunečním světle, v jakém to jen je možné. Koupaliště, břehy rybníků, řek i vodních nádrží se. Ne vždy a všude je však voda vhodná ke koupání. Kromě všech možných druhů znečištění vodních nádrží, za které si může lidstvo samo, ohrožují nás při koupání zejména v posledních desetiletích vodní sinice. Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání poskytuje také Ekologické centrum Most.

K největšímu rozvoji sinic dochází v letních měsících. Přemnožené sinice vytvářejí na vodě zelenavý povlak, tzv. vodní květ. Zejména tehdy znamená koupání v takové vodě značné riziko a nelze je doporučit. Sinice totiž obsahují toxické látky (cyanotoxiny), které způsobují řadu zdravotních problémů. Nejčastěji to jsou vyrážky, ekzémy, záněty spojivek, střevní problémy a mnoho dalších. Pokud vás přece jen zláká koupání ve vodě se zvýšeným výskytem sinic, nepobývejte v ní déle než 10 minut a nezapomeňte se co nejdříve řádně osprchovat.

Pokud vás bude zajímat, zda se ve vaší rekreační nádrži (týká se Ústeckého kraje) sleduje kvalita vody, můžete získat informace na webových stránkách krajské hygienické stanice www.khsusti.cz/php/koupani/koupani.php. Informace získáte i na Zelené lince Ekologického centra Most - 800 195 342 nebo na jeho webových stránkách www.ecmost.cz.

Chcete-li se koupat ve volné přírodě, kdekoliv mimo oficiální koupaliště, zkuste si udělat následující test: Naplňte skleněnou nebo plastovou láhev až po hrdlo. Nechte láhev stát asi 20 minut na světle. Pokud voda zůstane čirá, ale u hladiny se vytvoří zelený kroužek tvořený zelenými organismy ve tvaru "sekaného jehličí nebo zelené krupice", jde o sinice. Zůstane-li voda zakalená rovnoměrně nebo se začne tvořit větší zákal u dna, jsou ve vodě řasy.

Kromě vhodné teploty a světla potřebují sinice k životu hlavně fosfor a dusík. Právě odpadní vody z průmyslu a zemědělství jsou hlavním zdrojem těchto prvků, a přidají-li své dávky fosfátů také prací a čisticí přípravky z domácností, dostává se do vod dostatečné množství živných látek pro bujný růst sinic a řas. Tento proces se nazývá eutrofizace.

Současná legislativa již zakazuje používání více než 0,5 % fosfátů v pracích prášcích, mnoho výrobců se snaží fosfátům vyhnout zcela. Zákaz používání fosfátů se však nevztahuje na výrobu pracích prostředků pro praní v průmyslu, tablet do myček a prostředků určených na export do jiných zemí. „I my můžeme vhodným výběrem mycích prostředků omezit přísunu fosfátů do vod a zamezit tak rozvoji a bujení sinic. Určitou pomůckou je v tomto směru značka Ekologicky šetrný výrobek.“ uvedla Dana Kovaříková, ekoporadce Ekologického centra Most.