e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nový kulturní dům v Jirkově čekají rozsáhlé změny

publikováno: 9.7.2009, kategorie: Zajímavosti, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Nutnou podmínkou provozu kulturního domu je rekonstrukce prostor, které byly v minulosti využívány jako společenský sál. Pro pořádání kulturních akcí je nutné sál odhlučnit a provést stavební úpravy pro zabezpečení vhodných akustických podmínek., tak aby zde bylo možné pořádat všechny typy kulturních společenských akcí.

Kulturní, vzdělávací a informační zařízení Jirkov (KVIZ) má k dispozici zvukovou aparaturu pro ozvučení menších akcí, ozvučení akcí většího rozsahu bude realizováno dodavatelsky. Základním zdrojem příjmů z činnosti kulturního domu budou úhrady dlouhodobých (nebytové prostory – kanceláře, provozovny služeb) i krátkodobých (plesy, koncerty, zábavné pořady) pronájmů spravovaných prostor. Pokud by dosavadní pronájemci neměli zájem ve smluvním vztahu pokračovat, budou se hledat noví s podmínkou, že je vyloučen smluvní vztah s provozovateli hracích automatů.

Předpokládá se vypsání výběrového řízení na poskytování gastronomických služeb během kulturních a společenských akcí.

Při využití objektu kulturního domu hodlá KVIZ spolupracovat s ostatními organizacemi města – školami, domem dětí a mládeže, městským úřadem. Prioritou bude zajištění prostor pro akce pořádané těmito organizacemi, které dosud probíhaly v kulturním domě v Nových Ervěnicích.

Velikost a prostorová dispozice hlavního sálu umožňuje pořádání divadelních představení, hudebních produkcí a zábavných pořadů. Při jejich volbě je vhodná koordinace aktivit s pořadateli kulturních akcí v okolí. KVIZ chce preferovat akce nájemní, které minimalizují případné ztráty z jejich realizace.

Náklady na zprovoznění kulturního domu podle architektonické kanceláře, která vypracoval investiční záměr a stavebně architektonickou studii, byly vyčísleny na 5 milionů korun. Tato částka by pokryla vymalování a drobné úpravy sálu a schodiště, rekonstrukci sociálních zařízení vybudování šatny pro sál a drobné úpravy instalací, zařizovacích předmětů a elektroinstalace.

Podle názoru architekta by pro zajištění co nejlepší funkčnosti a nejširšího využití zařízení bylo vhodné investovat více prostředků, které by umožnily zlepšení stávající akustiky, propojení obou nemovitostí a zpřístupnění sálu osobám s omezenou schopností pohybu.