e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Husité v Kadani: Naživo ve věži, na výstavě v baště

publikováno: 9.6.2021, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Seznámit se s událostmi starými šest století, kdy do severozápadních Čech vtrhli husité, můžete od tohoto víkendu v Kadani. V sobotu 12. června se v baště na kadaňských hradbách otevře výstava a v neděli můžete poprvé zavítat mezi husity a křižáky do Mikulovické brány. Uniknete z uzamčené Ojířovy věže?

Roku 1421 se do Čech vypravila druhá křížová výprava Svaté říše římské s cílem zlikvidovat husitské povstání. V této době se na území severozápadních Čech setkávaly obě armády a v historii různých míst a měst se tak můžete dočíst tu o dobytí města husity, tu o zničení křížáky. V březnu 1421, po vyplnění Chomutova, obsadili husité také Kadaň. V září se však k městu začala blížit křižácká vojska a po obléhání ho nakonec dobyla a město zůstalo až do konce válek katolické.

Právě tuhle historii připomene výstava Hořkosti ve stádci Kristovu, která se otevře vernisáží v sobotu 12. června v 17,00 hodin. V baště na hradbách ji budete moci navštívit až do září. Aktuálně je otevřena o víkendech od 10,00 do 17,00 hodin, o prázdninách pak bude přístupná od úterý do neděle.

Živější formou se můžete do roku 1421 přesunout v Mikulovické bráně. V neděli 13. června tam bude mít premiéru úniková hra Ojířova věž, která připomíná husitského obránce Kadaně Ojíře z Očedělic. "Vydejte se mezi křižáky a husity, prověřte své schopnosti a znalosti, tak jako bratr Žižka slavně vyhrajte, nepřátel se nelekejte a včas unikněte z věže," láká ke hře Petr Libscher z kadaňského muzea. Hru si můžete rezervovat na e-mailu liebscher@kultura-kadan.cz v hodinových intervalech od 13,00 do 19,00 hodin. Stojí 450 korun a je určena pro maximálně šest osob. Další pokračování je naplánováno na 10. července a 11. září. Podle Petra Liebschera se ale muzeum vrátí i loňské úspěšné únikovce Klíč ke Kadani.