e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival Teplice: Spojení slova a hudby

publikováno: 9.6.2018, kategorie: Hudba, autor: Magdaléna Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Melodram, nebo-li spojení recitace a hudby, bude na programu dalšího koncertu Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena v Teplicích. V podání předních herců za doprovodu Severočeské filharmonie Teplice zazní Beethovenův Egmont a Schumannův Manfréd. Koncert se koná v Domě kultury ve čtvrtek 14. června.

Severočeskou filharmonii Teplice povede dirigent Jiří Petrdlík. V hlavních rolích se představí herec, recitátor a dabér Jaromír Meduna, který má s formou melodramu bohaté zkušenosti. Je držitelem Ceny Františka Filipovského za dabing a poděbradské Křišťálové růže, nejvyššího ocenění v oblasti uměleckého přednesu. Spolupracuje s Pražským filharmonickým sborem, Symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK a dalšími hudebními tělesy. Je stálým členem Mezinárodního festivalu koncertního melodramu, kde nastudoval řadu novinek i klasických děl české a zahraniční provenience. K nezapomenutelným zážitkům patří například jeho Enoch Arden ve stejnojmenném celovečerním Strausově melodramu či vypravěč ve světové premiéře Prokofjevova melodramu Evžen Oněgin se Severočeskou filharmonií Teplice.

V další rolích se posluchačům koncertu představí herec a umělecký šéf Městského divadla v Mladé Boleslavi Petr Mikeska, herec Městských divadel pražských Zbigniew Kalina, herečka a dabérka Anna Theimerová, herečka a recitátorka Marta Hrachovinová a sopranistka Eva Müllerová.

V první půli večera zazní melodram Egmont Ludwiga van Beethovena na drama J. W. Goetha a ve druhé půli pak Schumannův Manfréd na báseň G. G. Byrona. Texty upravili a dramatickou adaptaci v českém jazyce připravili Věra Šustíková a Roman Meluzín.

Symfonický koncert melodramu se koná v koncertním sále Domu kultury v Teplicích ve čtvrtek 14. června v 19,00 hodin. Vstupenky stojí 160 Kč, abonenti filharmonie, studenti a senioři 80 Kč.

Dále vás pozveme na nedělní koncert do oseckého kláštera, kde bude koncertovat Wihanovo kvarteto. Celé festivalové dění můžete sledovat ve Speciálu Beethovenův festival Teplice