e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jezerní běh tentokrát kolem dolů u Duchcova

publikováno: 9.6.2014, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Třetí ročník Jezerního běhu se přesouvá z oblasti Mostecka na Teplicko. Netradiční sportovní i duchovní zážitek z pohybu v přetvářené krajině dolů vás čeká v sobotu 14. června v Duchcově.

"Jezerní běh je především pozvánkou do krajiny se špatnou reputací ale svébytným kouzlem. Zatracovaná „měsíční“ krajina hnědouhelné pánve v severních Čechách totiž zdaleka není mrtvou zónou, ale rozbujelou zelenou džunglí plnou potenciálu. A právě ten vás zveme procítit na vlastní kůži formou běžeckého závodu, pochodu nebo doprovodného uměleckého a pohybového programu," lákají pořadatelé z občanského sdružení Ze severu. Jde o výjímečnou příležitost projít nebo proběhnout se místy, která jsou jindy nepřístupná - oblastí rekultivací, napouštějících se jezer, důlních propadlin, hor, továren a odkališť. "Na jediné trase se vám tak před očima několikrát promění ráz krajiny, povrch pod nohama, pachy v nose i rozhledy do kraje," vysvětlují pořadatelé.

Minulé ročníky se konaly v okolí Mostu, napouštěného jezera a litvínovské chemičky, tentokrát se závody přesouvají k Duchcovu. Start je za kinem Lípa, registrace od 8,00 hodin, start v 10,00 hodin. Trasa bude měřit přibližně 15 až 17 kilometrů a její přibližné značení najdete na webu http://www.jezernibeh.cz/.

Zúčastnit se můžete i doprovodného programu, kterým je koncert Petra Linharta po vyhlášení vítězů závodu ve 13,00 hodin či tvůrčí dílna v místě startu a cíle. Na trase můžete využít k odpočinku houpací sítě.