e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 11. až 13. května

publikováno: 9.5.2018, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Máme před sebou víkend mnoha velkých slavností – v Žatci začíná chmelařská sezóna, v Klášterci turistická, městské slavnosti se konají v Chomutově a Postoloprtech, v Zubrnicích bude Májový jarmark.

Zahájení sezóny
V Klášterci nad Ohří odstartuje nová turistická sezóny v duchu oslav 100 let Československa. Program na zámku začíná v 10,00 hodin. Čeká vás staročeská hudba, pouliční divadlo, flašinetáři, kejklíři, historické tržiště a řemeslné dílny. Prohlídky zámeckých expozic budou obohaceny o vstupy Divadelního spolku Klas, který připomene rodinu Thunů. Začínají v 10, 12, 14 a 16 hodin.

Postoloprtské slavnosti
O víkendu ožijí Postoloprty velkými městskými slavnostmi. Letos se konají 12. května s podtitulem Od praotce Čecha po tatíčka Masaryka. V poledne se vydá historický průvod městem z nádraží k Mírovému náměstí. Na velkém pódiu bude připraven od 13,00 hodin historický program se zastaveními v různých epochách, v deset bude slavnostní ohňostroj. Spoustu muziky si můžete užít na hudebním pódiu v předzámčí od 13,00 do 19,00 hodin. Ve 12,30 hodin se otevře také dětská scéna se soutěžemi a hrami. V deset večer bude velký ohňostroj. Kompletní program se dozvíte v článku v Magazínu.

Dostihy
Na mosteckém hipodromu se v sobotu 12. května jedou další dostihy, tentokrát Jarní cena města Mostu. Brány závodiště se otevírají ve 13,00 hodin. Vrcholem druhého dostihového dne bude Memoriál dr. Frankenbergera – Jarní cena města Mostu. Jedná se o dostih I. kategorie s dotací 150 000 Kč. Celkem se během dostihového dne uskuteční 8 dostihů včetně dvou divácky atraktivních steeplechase – překážkových dostihů. Těšit se můžete také na další ze série pony dostihů.

Krušnohoman Duathlon
Závody v běhu a na kole Krušnoman Duathlon se pojedou v sobotu 12. května na Klínech na Litvínovsku v Krušných horách. Připraveny jsou dvě tratě – delší (5 km běh, 82 km kolo a 15 km běh) a kratší (5 km běh, 41 km kolo, 5 km běh). Běžecká část povede po sjezdovkách a singltrecích Sportareálu Klíny, cyklistická zavede závodníky i do sousedního Německa. Informace a přihlášky na http://www.krusnoman.com/.

Výstava loveckých psů
V sobotu 12. května bude zámek Červený Hrádek u Jirkova patřit milovníkům loveckých plemen. Okresní myslivecký spolek Chomutov pořádá již po několikáté Podkrušnohorskou oblastní výstavu loveckých psů. Novinkou letošní výstavy je, že budou posuzována plemena historicky vyšlechtěná pro lov. Začátek je v 8,00 hodin.

Běh pro útulky
Klášterec nad Ohří se podruhé připojí k celostátní akce Běhejme a pomáhejme útulkům. Akce se koná v sobotu 12. května v zámeckém parku od 15,00 hodin. Nebude žádné měření času, neběží se o vítězství, nejsou připravené stupně vítězů. Smyslem akce je přijít se proběhnout, projít v pohodovém tempu se svými kamarády, dětmi, psy a společně pomoct útulkům. Po akci se můžete zúčastnit odpoledního programu. Startovné je 100 Kč.

Útulek Fest
Kromě toho můžete pomáhat opuštěným zvířatům také o víkendu na tradičním Útulek Festu v Ústí nad Labem. Startuje v pátek 11. května 17,00 hodin na hradě Střekov. V pátek zahrají kapely Tarantule, Gorily v mlze, SPS, Yellow Cap a další, v sobotu se začíná už v 11,00 hodin a uslyšíte třeba kapely Zuby Nehty, Muicha, Dana Vertigo, Točíslas, Výplach, Toxic People a další. Připraven je i doprovodný program, výtěžek na podporu ústeckého a litoměřického útulku.

Fashion market v parku
V Park Café a okolí v Litoměřicích se o víkendu koná bleší trh oblečení a módních doplňků. V pátek bude otevřeno od 14,00 do 18,00 hodin, v sobotu od 10,00 do 18,00 hodin. Pro děti bude přichystané venkovní hry a kreslení. Pro všechny venkovní grilování. Vstup je zdarma, prodejci 20 Kč.

Májový jarmark
Ve skanzenu v Zubrnicích na Ústecku se o víkendu 12. a 13. května koná Zubrnický májový jarmark. Po oba dny je otevřeno od 9,00 do 17,00 hodin. Již tradičně zahájí dění na návsi folklórní soubor Dykyta z Krásné Lípy. Mezi řemeslníky se objeví skláři, hrnčíři i dráteníci. Radost nejmenším udělá dřevěná hračka, ale také kolotoč či houpačka a úkoly jarmareční stezky. Samozřejmě nebude chybět pohádka, kterou letos zahraje v sobotu Divadlo Agnez a v neděli Sváťovo dividlo. O další zábavu se postará Panoptikum Maxe Fische, Orangutání dividlo a Divadlo v pytli. Připravena je též soutěž v pití piva. Do Zubrnic bude jezdit historický vlak z Ústí nad Labem.

Staročeské Máje
Tradici lidových májových oslav oživuje také Lubenec. V sobotu 12. května začne program v 10,00 hodin společným přípitkem a poté vyjde průvod májovníků obcí. Od 20,00 hodin se koná Májová zábava, hraje J. Holubička.

Férová snídaně
Sobota 12. května je dnem, kdy se v celé republice sejdou lidé na společných snídaních a piknicích. Férová snídaně NaZemi je připomínkou férového přístupu k produkci i konzumaci potravin a zboží vůbec. Informace o tom, kde můžete třeba v Kadani, Litvínově, Lounech či Žatci posnídat, najdete v Magazínu.

Chmelfest
Velká oslava začátku chmelařské sezóny se koná v Žatci v sobotu 12. května. Chmelmarš, tedy recesistický průvod s alergorickými vozy, se začne řadit v poledne na náměstí Prokopa Velkého a vyjde ve dvě hodiny směrem do centra. Před chmelničkou dojde na požehnání žateckému chmelu a program pak bude pokračovat v žateckém pivovaru. Odpoledne pak Chmelobrana pořádá Memoriál Lojzy Lupulína – netradiční pivní soutěže. Během celého dne od 11,00 do 20,00 hodin budou v pivovaru probíhat ochutnávky 16 druhů piv, kulturní program a také prohlídky spojené s živými obrazy, které vás vrátí do roku 1881. Prohlídky vychází každou půlhodinu, trvání 45 minut, vstupné 60 Kč. Od 14,30 hodin bude pro děti připravena Zábavná chmelová škola skřítka Hopa i další program pro děti. Vstupné na akci je 50 Kč (včetně sklenice), pro děti 20 Kč, žeton na třetinku piva 10 Kč.

Závody kočárků
V Mostě se v neděli 13. května konají po roce opět závody s kočárky, jejichž cílem je rozhýbat maminky na mateřské i celé rodiny. Akce se koná v parku Šibeník, začíná v 15,00 hodin. Závody jsou určené nejen pro maminky s kočárky, ale i pro malé děti na odrážedlech a další rodinné příslušníky.

Vepřové schizma
Zajímavou kulturní událostí v Teplicích bude v sobotu premiéra nové opery. Vepřové schizma pojednává o teplických jeptiškách, oseckých mniších a Boreši z Rýmburka. Libreto napsal Martin Budek a hudbu Jan Zástěra. Nastudovala Trauzlova umělecká společnost. Premiéra se koná v prostorách teplického zámku 12. května v 18,00 hodin.

Chomutovské slavnosti
Velké městské slavnosti pořádá Chomutov o víkendu 12. a 13. května. V sobotu je po celý den na programu v areálu SKKS Rodinný festival, který připomene 100. výročí vzniku Československa. Na náměstí 1. máje bude probíhat od 11,00 hodin chomutovský kabaret (v neděli od 10,30 hodin) a od 13,30 hodin můžete ochutnat Májový ležák. Ve 23,00 hodin začíná večerní program Stroj času a videomapping na městské věže. Během dne bude otevřeno tržiště, řemesla a dobové hry u radnice. V neděli v 11,00 hodin začínají zábavné prohlídky historického centra.

Setkání zemědělců
U památníku Přemysla Oráče, tedy jednoho ze zemědělců, který to dotáhl hodně vysoko, ve Stadicích se v sobotu 12. května koná setkání zemědělců. Akce potrvá celý den od 9,30 do 17,00 hodin. Připraven bude staročeský jarmark, trubači, řemeslníci, ukázky orby a další historická i moderní lákadla z oblasti zemědělství. Můžete využít i posílených železničních spojů.

Prohlídka kláštera
V Dolním Ročově na Lounsku proběhne další komentovaná prohlídka zdejšího kláštera augustiniánů. Koná se v sobotu 12. května od 10,00 hodin. Průvodcem bude historik K. Mareš.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.