e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Model původní věže přesunutého kostela je vystaven v muzeu

publikováno: 9.5.2017, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

S blížícími se oslavami založení mosteckého kostela Nanebevzetí Panny Marie nabízí zajímavý exponát měsíce také zdejší Oblastní muzeum. Prohlédnout si můžete metr a půl vysoký model původní věže děkanského kostela, starý téměř sto let. Přístupný je zdarma po celý květen ve vstupním prostoru muzea.

Model byl zhotoven pro expozici muzea ve starém Mostě ve 20. letech 20. století. Dokládá původní podobu věže děkanského kostela v Mostě před jeho stěhováním.

Model věže sestává ze dvou odnímatelných částí, kdy spodní část tvoří vrchol hranolové věže od poloviny ciferníku po korunní římsu se znázorněným ochozem. Druhý díl tvoří vlastní báň věže s názorně odkrytou částí konstrukce krovu. 

V roce 2006 byl model kompletně restaurován. Byly doplněny trámy, části střechy, okna a stříšky. Zcela nově bylo vytvořeno chybějící vrcholové zakončení věže s kulovitou schránkou a zakončení křížkem.

Dodejme, že kostel byl přestěhován bez věže a ta současná byla dostavěna. Na fotografii z archívu Oblastního muzea v Mostě je vidět kostel s původní věží krátce před stěhováním kolem roku 1970.

Další zajímavosti z historie a pozvánky na oslavy najdete ve Speciálu 500 let kostela.