e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mezinárodní den památek otevře historické klenoty

publikováno: 9.4.2019, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

U příležitosti Mezinárodního dne památek se pravidelně návštěvníkům otevírají zajímavá historická místa nebo se konají netradiční prohlídky. Tento víkend sérii historického poznávání otevře zámek Stekník a město Kadaň. Následující víkend se připojí například Duchcov, v závěru dubna pak Chomutov.

Zámek Stekník na Žatecku připravil na víkend 13. a 14. dubna možnost mimořádně navštívit prostory, které prošly v letech 2017 a 2018 restaurováním. "Od podzimu 2017 do konce roku 2018 pracovali na zámku restaurátoři v tzv. západním křídle. Prostory jsou těsně před instalací, otevření nové prohlídkové trasy plánujeme 3. července," prozradila kastelánka zámku Jana Zajíčková. Návštěvníky čekají čtyři nové místnosti spolu s chodbou a hlavním sálem, v přízemí pak chodba a sala terrena. Speciální prohlídky začínají po oba dny v 10,30 a 12,30 hodin. Současně budou probíhat každou celou hodinu klasické prohlídky interiérů zámku s průvodcem a prohlídky zámecké zahrady.

Ke dni památek se tento víkend připojí také Kadaň. Františkánský klášter taktéž představí návštěvníkům pokroky v restaurování lodi klášterního chrámu. Speciální prohlídky se budou konat v sobotu 13. dubna od 10,00 do 17,00 hodin a vstup na ně bude zdarma. Zdarma budete v sobotu moci navštívit i kadaňský hrad, kde se aktuálně koná výstava Kadaňský březen, která mapuje události z roku 1919. Více o této výstavě se dozvíte zde

Ve stejný den, tedy v sobotu 13. dubna, se v klášteře koná Jarní květinový workshop, během nějž se naučíte vytvářet květinové dekorace. "Květná neděle zahájí velikonoční týden. V tento den se kostely zdobí květinami na připomínku palmových ratolestí, kterými lidé vítali Ježíše v Jeruzalémě. V sobotu před Květnou nedělí pořádáme v klášterním refektáři workshop květinové výzdoby pod vedením renomované floristky Martiny Šedové. Květinové kompozice budou následně použity pro velikonoční výzdobu kláštera," informovala správa kláštera. Aby toho nebylo málo, koná se v sobotu na Mírovém náměstí také Zahájení motorkářské sezóny, podrobnosti najdete ve středu v Tipech na víkend.

V sobotu 27. dubna se Mezinárodní den památek, při němž budou historické objekty otevřené zdarma, koná v Chomutově, zámek Duchcov se připojí o víkendu 20. a 21. dubna.

Foto: Archív správy zámku Stekník.