e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Šampionát ADAC GT Masters je novinkou mosteckého autodromu

publikováno: 9.4.2018, kategorie: Sport, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

Fanoušci rychlých kol a silných výkonných motorů se mohou těšit na další novinku závodního kalendáře mosteckého autodromu. Po úspěšných jednáních s promotérem rozšířil totiž nabídku o šampionát ADAC GT Masters, prestižní evropský šampionát upravených supersportovních vozů kategorie GT3 se základnou v Německu. Pojede se o víkendu 27. až 29. dubna.

„Jde o skutečnou lahůdku, bude se opravdu na co dívat. Na start se postaví krásné a dravé vozy, jakými jsou Audi R8 LMS, BMW M6 GT3, Corvette C7 GT3-R, Lamborghini Huracán GT3, Mercedes AMG GT3, Ferrari 488 GT3, Honda NSX GT3 nebo Porsche 911 GT3-R,“ vyjmenoval předseda představenstva společnosti Autodrom Most Josef Zajíček.

Na severu Čech se jezdci jednotlivých týmů poperou o další příděl bodů o víkendu 27. až 29. dubna pod názvem The Most Show featuring ADAC GT Masters. Sezonu šampionát zahájí závodem v německém Oscherslebenu ve dnech 13. až 15. dubna. „Po trénincích a kvalifikacích každý závodní víkend seriálu vyvrcholí dvěma mistrovskými závody. Jeden se jede v sobotu, druhý v neděli. Diváci si souboje na dráze vychutnají. Každý z nich je totiž vypsán na 60 minut. V autech se střídají dvoučlenné posádky pilotů, výměna se uskuteční při zastávce v boxech,“ popsal Zajíček.

O prestiži a vysoké sportovní úrovni seriálu svědčí podle něj i záštita, kterou nad závodním víkendem ADAC GT Masters na mosteckém autodromu převzal ministr průmyslu a obchodu České republiky Tomáš Hüner. „Těší nás to o to více, že pan ministr je nadšeným fanouškem motoristického sportu, navíc se zkušeností okruhového jezdce,“ upřesnil. 

Rychlostní rozdíly mezi vozy ve startovním poli vycházejí z jejich různých konstrukčních koncepcí. K vyrovnání těchto rozdílů slouží systém zátěží, takzvaný Balance of Performance. „Často se tak stává, že v rozdílu jedné vteřiny se pohybuje až 20 vozů, což zajišťuje velmi těsné souboje a vystupňuje dramatičnost závodů. Divákovi se tak nabízí jedinečný zážitek, srovnatelný například s pohledem na vyhrocené řeže okruhových tahačů,“ doplnil Josef Zajíček. Ve startovním poli se objevují profesionální tovární jezdci, gentlemani i bývalí piloti formule 1. 

V letošním roce si v ADAC GT Masters odbude premiéru český tým ISR Igora Salaquardy, který vedle německého jezdce Franka Stipplera angažoval svého syna Filipa. Diváci v Mostě tak mohou z plných plic fandit krajanovi, Filip Salaquarda si zase naplno vychutná výhodu domácího prostředí okruhu. 

Součástí ADAC GT Masters jsou vložené závody. V Mostě se představí série ADAC TCR, GT 4 Central European Cup a obnovený okruhový seriál Octavia Cup.  Kategorie GT4 je určena výhradně pro amatérské závodníky (gentleman drivers), používající vozy v principu uplatnitelné v běžném provozu nebo pro víkendové jízdy na závodních okruzích. Octavia Cup, týmy, jezdci i diváky oblíbené souboje vozů tuzemské provenience, se vrací po loňské pauze. 

Návštěvníci závodního víkendu nebudou ošizeni ani o zajímavý doprovodný program. Hlavní atrakci obstará letecká akrobatická show úspěšného účastníka světového šampionátu Red Bull Air Race Master Class Petra Kopfsteina. Program zahrnuje i autogramiádu jezdců či pit walk – účast na startovním roštu těsně před startem jednotlivých závodů. Chybět nebudou atrakce pro nejmenší se zázemím na dětském dopravním hřišti.