e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chomutov bude poprvé v historii na poštovní známce

publikováno: 9.4.2015, kategorie: Zajímavosti, autor: Šárka Schönová

Sdílet: facebook twitter google+

Po letech snažení se chomutovští filatelisté konečně dočkají. Město Chomutov bude poprvé v historii na poštovní známce, kterou 15. dubna vydá Česká pošta. O den později, ve čtvrtek 16. dubna, se uskuteční její křest přímo v Rytířském sále chomutovské radnice. Sběratelům bude k dispozici také příležitostné razítko, obálka prvního dne, chystá se i korespondenční lístek, který doprovodí květnovou výstavu ve Špejcharu.

„Je to pro naše město významná událost. Dobrou zprávou je i to, že autorkou je chomutovská malířka a grafička Marie Svobodová,“ řekl primátor Daniel Černý. Sběratelé, filatelisté i široká veřejnost se mohou na křest přijít podívat. Známka i související ceniny zde budou ihned v prodeji.

Poštovní známka Chomutov 2015 vyobrazuje dolní část náměstí 1. máje s budovou galerie Špejchar a siluetou kostela svatého Ignáce. Kromě názvu města a roku vydání připomíná známka i VI. mezinárodní filatelistickou výstavu Euregia Egrensis, která se bude v Chomutově konat začátkem května v galerii Špejchar, a při jejíž příležitosti známka také vychází. Cena známky je 25 korun.

Současně s tím vydá pošta i obálku prvního dne, tzv. FDC, na které je vyobrazený dům č. p. 4 s podloubím na náměstí 1. máje. Vydaný bude i známkový sešitek se dvěma kupony, na jednom vyobrazí městské divadlo, na druhém chomutovský „špalíček“ neboli Café rouge jako součást radničního komplexu. „Známka je premiérou pro mne, pro rytce, ale nejvýznamnější premiéra patří městu Chomutov. Ano, poprvé na známce v historii pošty je konečně i toto město, které se často ocitá spíš v černé kronice než v takovýchto souvislostech,“ uvedla výtvarnice Marie Svobodová.

Z dílny stejné autorky je i příležitostné razítko pro den chomutovského křtu 16. dubna i další razítko pro květnovou výstavu. Zároveň při příležitosti mezinárodní výstavy byly vydány dva korespondenční lístky s grafikou Marie Svobodové. Rytcem známky i všech souvisejících obrázků je Ľubomír Žálec z Bratislavy.

První chomutovská poštovní známka bude Českou poštou představena 15. dubna v Praze a 16. dubna v 16,00 hodin na chomutovské radnici. Křtu se zúčastní primátor města Daniel Černý, zástupce České pošty, Svazu českých filatelistů a autorka Marie Svobodová. Součástí odpoledne bude i její autogramiáda. Známka i s ceninami zde bude na prodej, připravené je i příležitostné razítko.