e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V týhle zemi blbě se mi dejchá aneb pocta Krylovi v Žatci

publikováno: 9.4.2014, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Dvě významná výročí, související se životem a smrtí předního českého písničkáře Karla Kryla, letos připomíná celá řada akcí. Jednu z příležitostí zavzpomínat na tuto legendu budete mít v Žatci, kde se sejdou jeho kolegové - Vladimír Merta, Vlastimil Třešňák, Dagmar Voňková a Hustej Wimpy. Koncert pod názvem V týhle zemi blbě se mi dejchá se koná 15. dubna v Městském divadle v Žatci.

Ať už se nám v dnešní době líbí více či méně, ať budeme vzpomínat 25. výročí sametové revoluce s radostí či smutkem, nelze pominout, z čeho celé to listopadové pozdvižení vytrysklo a kde lze dohledat jeho pramen. Karel Kryl o tom neměl iluze a celý svůj umělecký život o tom zpíval i básnil a varoval. Letos si připomínáme od jeho narození i předčasného úmrtí, kulatá jubilea 70 a 20 let. Navíc v roce, v němž uplyne od „sametu“ 25 let (na Národní třídě to tedy byl spíše ocelový kartáč, ale budiž).

 

Budou je připomínat různé akce a projekty. Mnohé spíše komerčního charakteru, ale o jednom projektu nemůže být pochyb. Jmenuje se „V týhle zemi blbě se mi dejchá“ a na Karla Kryla v něm budou vzpomínat jeho písničkářští kolegové Vladimír Merta, Vlastimil Třešňák, Dagmar Voňková a Hustej Wimpy. Pořadem provází mostecký písničkář Míra Kuželka.

 

Když vznikal tento projekt, jeho autoři ještě netušili, že v dnešních dnech bude žhavě aktuální. A to i bez mezinárodních souvislostí… Těm, proti nimž bojoval, se daří stále lépe a obsazují stále vyšší pozice. Karel Kryl by k tomu jistě měl co říci. To oni jim zkonfiskovali rodinou tiskárnu, jíž provozovali od roku 1909 a odsoudili k životu v chudobě, to oni jej donutili zůstat v Německu (tak jako o 13 let později donutili k emigraci Vlastu Třešňáka), to oni mu nemohli přijít na jméno a báli se jeho písní, to o jejich počínání nás informoval ze Svobodné Evropy. 

V anotaci pořadu se praví: „Pořad je nabízen jako vzpomínka a pocta tomuto velkému českému písničkáři, básníkovi a bojovníkovi proti komunistickému útlaku a ruské okupaci s varovným odkazem na dění v naší společnosti od sametové revoluce až do dnešní doby.“

Repertoár bude víceméně odpovídat tomu, co hráli v dobách, kdy se jim a nám všem v této zemi opravdu "blbě dejchalo“, tedy mezi srpnovou okupací a sametovou revolucí“. Písničkáři si zavzpomínají na společné historky prožité s Karlem Krylem a nabídnou nám svůj pohled na jeho osobnost.