e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatec představil projekt nového muzea

publikováno: 9.4.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Vlastimil Huttig

Sdílet: facebook twitter google+

Pod názvem Dialog uprostřed Evropy se uskutečnila na přelomu března a dubna v Brně XXI. Česko-německá konference na téma Srozumitelná sousedství, kterou pořádala pražská Společnost Bernarda Bolzana a mnichovská Ackermann-Gemeinde. Své projekty přeshraniční spolupráce tam představil i Žatec.

Kromě reflexe předchozích setkání se účastníci věnovali již tradičně současným problémům a aktuálním vztahům ve střední Evropě – mezi Čechy a Němci, Čechy a Rakušany, Slováky a Maďary atd. Mezi účastníky měl zastoupení i Žatec, kdy za Sdružení rodáků a přátel města Žatce byl přítomen předseda sdružení Petr Šimáček a za Nadační spolek Saaz/Žatec jeho předseda Otokar Löbl. „Prezentovali jsme projekt vzniku nového muzea ve městě „Jan ze Žatce“ a naše již probíhající aktivity evropského porozumění spojené pod názvem „Židé na Žatecku,“ řekl Otokar Löbl, který zároveň představil projekt evropskému poslanci Martinu Kastlerovi, spolkovému předsedovi Ackermann-Gemeinde z Mnichova.

Aktivity organizovaných žateckých rodáků vzbudily velkou pozornost všech zahraničních účastníků, i místopředsedy Senátu PČR Petra Pitharta. „Pan Pithart si ihned vzpomněl na námi pořádanou konferenci „Očima věků“ u příležitosti oslav milénia Žatce uskutečněnou v roce 2004 přímo v budově Senátu a opět nabídl prostory Senátu k pokračování našich dalších konferencí o historii města Žatce," uvedl Petr Šimáček. Veškeré aktivity českých a německých žateckých rodáků, které probíhají pod názvem „Žatecká cesta“ již dlouhodobě znamenají impuls pro spolupráci kulturní a občanskou na území střední Evropy.