e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dvanáctá Bambiriáda provede děti oblastí volného času

publikováno: 9.4.2010, kategorie: Pro děti, autor: Milan Märc

Sdílet: facebook twitter google+

Už podvanácté se bude v naší republice konat celostátní akce známá pod názvem Bambiriáda. Letošní ročník největší přehlídky dětských sdružení a center volného času se uskuteční konkrétně v době od 20. do 23. května, a to v celkem 13 „bambiriádních“ městech včetně Chomutova. Organizátoři z pořadatelské České rady dětí a mládeže tentokrát vybrali pro akci motto Tvůj průvodce volným časem.

Hlavní smysl Bambiriády zůstává stále týž: totiž pozornost veřejnosti alespoň na pár dní zaměřit na činnost desítek rozmanitých organizací a spolků, které se systematicky, po celý rok zabývají mimoškolní výchovou nejmladší generace. Bambiriáda jim skýtá bázi, na níž tato sdružení zájemcům předvedou, co všechno mohou právě u nich děti zažít, čemu se přiučit, jaké vlastnosti nabýt a rozvinout. V bambiriádních areálech prezentují svůj program kupříkladu skauti, mladí hasiči, pionýři, brontosauři, woodcrafteři, debrujáři, foglarovci či folkloristé. Stručné charakteristiky jednotlivých členských sdruženích České rady dětí a mládeže lze nalézt na internetové adrese www.crdm.cz.

Celostátní přehlídka volnočasových aktivit se letos v duchu výše uvedeného motta přemění v „informační centrum," kde by se měl každý návštěvník dozvědět, kde se nachází nejbližší oddíl či klubovna dětského sdružení a kudy se tam nejlépe dostane. Tato služba vlastně navazuje na loňský doprovodný projekt Otevřené klubovny, který rovněž seznamoval veřejnost s konkrétními možnostmi, jak mohou děti trávit svůj volný čas v daném regionu.

Vstup na akci je jako vždy bezplatný. O akci bývá každoročně značný zájem – jen v loňském roce ji v celé ČR navštívilo přibližně 200 000 lidí. Převážnou část z nich pochopitelně tvořily děti s rodiči, respektive žáci a žákyně základních škol.

Chomutovská Bambiriáda se odehraje tradičně v nádherném prostředí Kamencového jezera. Přijít můžete v pátek 21. 5. a v sobotu 22. 5. Doba přístupu pro širokou veřejnost je po oba dny od 10,00 do 18,00. Připraveno je mnoho tradičních, ale i netradičních aktivit: soutěže, hry, netradiční atrakce, pódiová vystoupení, raftování, sádrování a kopa dalších aktivit a činností. Slavnostní zahájení je naplánováno na pátek 21. května na 16,00. Součástí Bambiriády je Turnaj o pohár primátorky města Chomutova, který proběhne v Městské sportovní hale ve čtvrtek 20.května od 8,00 hodin. O programu vás budeme ještě na stránkách magazínu www.e-region.cz, který je mediálním partnerem Bambiriády, informovat.