e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Sbírka kraslic v Žatci připomene blížící se svátky

publikováno: 9.3.2020, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Více než tisícovku kusů už má sbírka kraslic žateckého regionálního muzea. Nové přírůstky si návštěvníci budou moci prohlédnout od 12. března, kdy bude zahájena velikonoční výstava. Na začátek dubna chystá muzeum i ukázky zdobení a velikonoční jarmark.

„Představíme nové kraslice, které za loňský rok rozšířily početnou sbírku našeho muzea, jež přesáhla magické číslo tisíc kusů. Pochlubíme se darovanými kraslicemi od Andrei Havlíčkové z Karlových Varů, která za ně získala ocenění Regionální produkt Poohří v roce 2019," řekla kurátorka výstavy Jitka Krouzová. 

Ve výstavě budou prezentovány různé techniky zdobení, např. vyšívané rybími šupinami, madeirované, drátované, korálkové, ovazované bavlnkami, a nebudou chybět ani tradiční techniky jako vyškrabávání, voskový reliéf a batika, zdobení jezerní sítinou, slámou atd. 

Výstava v hlavní budově muzea se otevře vernisáží ve čtvrtek 12. března od 17,00 hodin, na níž vystoupí žáci tanečního oboru ZUŠ Žatec. Potrvá do 19. dubna. Kromě výstavy muzeum chystá velikonoční zdobení kraslic s ukázkami některých technik, pletení pomlázek a tradiční velikonoční jarmark ve Staré papírně. Obě akce proběhnou od středy 1. dubna do soboty 4. dubna.

Foto: Pixabay.com