e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Příští týden uplyne 80 let od vypálení teplické synagogy

publikováno: 9.3.2019, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Ve středu 14. března roku 1939 byla vypálena židovská synagoga v Teplicích. Téměř přesně 80 let poté tuto událost připomene Regionální muzeum v Teplicích přednáškou ředitele muzea Radka Spály. Koná se ve středu 13. března od 17,00 hodin.

"Přednáška připomene významnou kapitolu z dějin města Teplice a jedinečnou stavbu, která přetrvala běsnění Křišťálové noci roku 1938, ale neunikla zlobě a zášti tehdejších teplických obyvatel," připomíná Vlasta Tichá z teplického muzea. Ve své době byla jednou z největších v Čechách a byla význačnou dominantou Teplic.

Nová synagoga v Teplicích, zvaná Templ, se začala stavět roku 1880. Stará synagoga z 16. století už nedostačovala bouřlivému rozvoji židovské komunity ve století devatenáctém. Sloužil měla nejen k náboženským účelům, ale i jako komunitní centrum. Autorem návrhu nové budovy v neorenesančním stylu s maurskými prvky byl původně vídeňský architekt Hermann Rudolph, usazený v Teplicích. Na stavbě se podílel též známý architekt Josef Mockner, jehož nejvýznamnějším dílem bylo dokončení svatovítské katedrály v Praze. Nová synagoga se slavnostně otevřela v létě roku 1882. Jak už bylo uvedeno, přečkala Křišťálovou noc - na rozdíl například od mostecké. Zničena byla až v noci ze 14. na 15. března 1939, tedy v den, kdy do Československa vstoupily první německé jednotky. Budova zcela vyhořela a poté byla odstraněna. Dnes je na místě park Havlíčkovy sady a památník, který existenci synagogy připomíná.

"K neslavnému výročí bude v expozici lázeňství na teplickém zámku vedle modelu teplické synagogy odhalen nový exponát v expozici," dodává Vlasta Tichá. Vstup na přednášku, která proběhne v rokokovém sále zámku, je zdarma.