e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Studentské práce v kadaňské galerii oživí vzpomínky na domov

publikováno: 9.3.2017, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Rozteklé keramické nádobí, kočárek z chleba, mýdlové nože a vidličky, maminčiny vlasy nebo ručně pletené supermarketové tašky. To vše vás čeká v Galerii Josefa Lieslera v Kadani, kde představí své práce studenti Katedry výtvarné kultury pedagogické fakulty UJEP v Ústí nad Labem. Výstava Z mého domova se otevře dnes, ve čtvrtek 9. března v 17,00 hodin.

První dětské krůčky, maminčino čtení pohádek před spaním, první jízda na kole, skvělé jídlo od babičky, rozbité koleno, první pusa, dřevěná houpačka na zahradě, první kočárek pro panenky… domov, vzpomínky. To je téma březnové výstavy, která představuje práce studentů a absolventů Katedry výtvarné kultury Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Společným jmenovatelem vystavených prací je téma domova, ať už v rovině osobní, kdy je prostředí domova úzce spojeno s tématem rodiny, rodinných vztahů, osobní historie a paměti, nebo v rovině společenské, kdy jako domov v širším slova smyslu vnímáme zemi, ve které jsme se narodili, případně jazyk, kterým se dorozumíváme. 

Každá z vystavených prací v sobě ukrývá osobní příběh, zkušenost, často velmi intimní, niternou, mnohdy vážnou, jindy úsměvnou, ale vždy úzce spojenou s identitou jejího tvůrce a stejně tak nepředatelnou jako univerzální, a tedy srozumitelnou nám všem. Aniž bychom si to uvědomovali, častokrát nahlížíme do soukromí jednotlivých autorů, které je ve vystavených pracích bytostně obsaženo. I když se práce dotýkají zásadních a velmi osobních témat, vždy se s úspěchem vyhýbají patetické výpovědi a pokud již sklouzávají k patosu, pak vědomě či s potřebnou nadsázkou, nadhledem či zdravou mírou ironie.

Důležitou roli hraje materiál a použité médium, ať už se jedná o videoinstalaci, objekt, malbu či fotografii. Všední, často nevýtvarný materiál se stává symbolem a nositelem významu. 

Vystavující: Šárka Čermáková, Tereza Fulierová, Maro Harjapetjan, Renata Krejčová, Andrea Lupačová, Petra Marjánková, Karolina Neumann, Pavlína Široká, Lucie Vašinová, Miloslav Volf. Na výstavu se můžete přijít podívat kdykoliv od úterý do neděle od 13,00 do 17,00 hodin až do 2. dubna.