e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Socha Neptuna ve vestibulu duchcovského kina Lípa

publikováno: 9.3.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Bohumil Vitásek

Sdílet: facebook twitter google+

Socha Neptuna pochází ze čtyřicátých let minulého století a je to poslední práce Hermanna Zettlitzera, významného německého sochaře a duchcovského rodáka, kterou vytvořil právě v Duchcově. Slavnostní odhalení zrestaurované sochy Neptuna ve vestibulu kina se uskuteční ve čtvrtek 11. března v 17.00 hodin.

Původně to měla být bronzová socha, umístěná na kašně zámeckého nádvoří. Ale k odlití z bronzu nikdy nedošlo. Neptun pak stál v průjezdu bývalého muzea, později v kostele Zvěstování Panny Marie na náměstí Republiky. Teď se po renovaci dostane do vestibulu kina Lípa. Sochu, která je 175 centimetrů vysoká a stojí na sedmdesáti centimetrovém podstavci, restauroval Jan Kubrický. Na sádrový odlitek z hliněné modelace nanesl speciální patinu.

Hermann Zettlitzer (22. 8. 1901 – 2. 2. 1957) se narodil v rodině železničáře v zadním křídle duchcovského zámku, poblíž kina, které bylo tehdy už přeměněné na byty. Studoval keramickou školu v Teplicích a poté Uměleckoprůmyslovou v Praze. Tam byl jeho prvním učitelem významný český malíř Josef Mařatka. Pak zamířil na Akademii výtvarných umění ve Vídni, kde byl žákem Josefa Müllnera.

Do Duchcova se vrátil v roce 1930, aby po sedmi letech zamířil do Berlína, kde šest let tvořil. Od roku 1943 pobýval opět v Duchcově, ale na konci války musel narukovat. V květnu se dostal do zajetí a domů se už nevrátil. Zůstal v německých horách na jihu Bavorska, v Bischofswiesenu.

V Duchcově v parku Bedřicha Smetany zůstala jeho dvě díla – busta Bedřicha Smetany a Ludwiga van Beethovena. Odhaleny byly v roce 1932 pod heslem „Hudba sbližuje národy“. Pak z parku zmizely, ale po válce se busta Smetany vrátila ke vchodu do parku a busta Beethovena až v roce 1966 do zámecké zahrady. Na původní společné místo do Smetanova parku se obě dvě dostaly až 29. června roku 2002.

Pohnutý osud měla i další Zettlitzerova plastika – socha T.G.Masaryka, kterou vytvořil na objednávku obce Ohníč na Teplicku. Odhalili ji tu v roce 1938; během války ji horníci ukrývali v dole Pokrok. Po válce se socha T.G.M. dostala zpět do parku, ale v padesátých letech se ztratila. V roce 1966 byla poškozená nalezena ve sklepě ohníčského národního výboru. Pak ji skrýval Pavel Koukal z Duchcova. Po revoluci se socha dočkala opravy a nyní je vystavena v duchcovském gymnáziu. Kopie se roku 1992 vrátila do Ohníče.