e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Je tady čas masopustů

publikováno: 9.2.2022, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Únor tradičně patří masopustnímu veselí, které trvá až do začátku března, kdy ho ukončí Popeleční středa. Vybrali jsme pro vás pár tipů, kde můžete masopust zažít. Velkou oslavu chystá město Úštěk, tradice zažijete v Zubrnicích, průvod projde Louny i Ústím nad Labem a v Podbořanech se můžete vydat na pohádkovou cestu.

Tradiční masopustní období, které odděluje vánoční a velikonoční svátky, začíná na Tři krále, tedy 6. ledna. Jeho konec je pohyblivým svátkem a řídí se Velikonocemi. Popeleční středa vyhází na 2. března 2022. Období vrcholí masopustním pondělím a úterým, které vycházejí na 28. února a 1. března. Na Popeleční středu, která letos bude 2. března, utichá veškeré veselí a hodování a nastává čtyřicetidenní postní období.

Venkovský masopust můžete zažít v sobotu 12. února v Červeném Újezdě u Hrobčic na Teplicku. Masopustní obchůzka po staveních začíná ve 13,00 hodin, kdy starosta povolí vstup masek do obce. Čekají vás tradice jako utopení Bakchuse, rozloučení s Basou. Vystoupí folklórní soubor Jarošovci a harmonikář.

Ve skanzenu v Zubrnicích se bude konat masopust v sobotu 19. února. Průvod obcí v doprovodu kapely Dixi DC Tradicional vyjde v 10,00 hodin. Během dne můžete v muzeu vidět výstavu o historii a současnosti výroby masopustního zboží v Zákupech a pečení v kachlovém sporáku. Program potrvá do 15,00 hodin.

Ve stejný den 19. února vypukne velký masopust v Úštěku, kde se koná již desátý ročník této akce. Probíhat bude od 9,00 do 17,00 hodin v centru města. Připraven je velký masopustní jarmark se zabíjačkovými hody a více než sto stánky. Těšit se můžete na přílet prasete, dvakrát projde průvod staročeských masek s kapelami, uvidíte soud s prasetem za obžerství, pouliční šou s řezníky a další tradice a soutěže. Pro děti jsou připraveny pohádky, řemeslné dílničky, poníci, zvířátka v ohrádkách a staročeská střelnice.

Děčínskou zoo projde masopustní průvod v sobotu 26. února. Program v zoo začíná ve 14,00 hodin, ze zoo do města se průvod vydá po třetí hodině do Křížové ulice, kde bude přibližně v 16,40 hodin probíhat soud s medvědem. Zapojit se můžete do soutěže o nejchutnější masopustní koblihu a také v jejich pojídání.

V Ústí nad Labem vypukne masopustní veselí v sobotu 26. února. Sraz účastníků průvodu je v 11,00 hodin v městských sadech, odkud půjde za doprovodu kapely Ústečanka na Lidické náměstí. Tam budou probíhat trhy, soutěž o nejlepší jitrnici, focení a také prodej zabijačkových specialit, a to až do 15,00 hodin. Účastníci průvodu v maskách jsou vítáni.

Tento den, v sobotu 26. února, také projde masopustní průvod Horním Jiřetínem na Litvínovsku. Sraz je ve 14,00 hodin u oděvního závodu Triola a půjde se ke kulturnímu domu, kde bude připraven program, soutěž o nejlepší masky a guláš.

Masopust v Podbořanech nese podtitul Pohádková cesta kolem světa. Masopustní průvod bude zahájen v neděli 27. února v 15,00 hodin odemknutím města Podbořany starostou. Budete si moci zakoupit drobné občerstvení, v nabídce také budou zabijačkové hody. Poté se vydáte za zvuku živé hudby na pohádkový průvod městem kolem světa, nezapomeňte kostýmy.

Až první březnový den, tedy poslední den masopustu, vypukne masopustní veselí v Lounech. Sraz účastníků je v 9,15 hodin před knihovnou, kde si masky společně zazpívají. Poté vyrazí průvod na obchůzku centrem. V 10,45 hodin program zakončí stínání masopustní kobyly.

V Bílině budou mít trochu opožděný masopust až 4. března, tedy již v době postní. Vyjde v 10,00 hodin z Mírového náměstí, kde je připravena pohádka a hudební vystoupení. Další kolo programu pak bude od 14,00 do 17,00 hodin. Program doplní zabijačkové hody.

C. K. Masopust v Kadani, který se měl konat 19. února, byl zrušen.

Ilustrační foto: Zoopark Chomutov.