e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Masopustní veselí pokračuje i příští týden

publikováno: 9.2.2018, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Podle tradice vyvrcholí masopust v úterý 13. února. Na tento den si také připravují masopustní průvod v Lounech a Podbořanech. Další masopustní akce však budou probíhat i v dalších únorových dnech - v Žatci, Mostě nebo Skupicích.

Podle liturgického kalendáře by na Popeleční středu, tedy 14. února, měl začít čtyřicetidenní velikonoční půst a tedy se slavnostmi či zabijačky by měl být konec. Přesto se ještě následující víkend konají další masopustní průvody.

Tradici vrcholu masopustu na masopustní úterý drží v Lounech. Tam začíná masopustní maškarní průvod v 9,00 hodin na Mírovém náměstí. "Můžete se těšit na masky, hudbu, masopustní dobroty, hlahol a rej. Akci přádá Městská knihovna Louny ve spolupráci s Oblastním muzeem v Lounech, Městem Louny, spolkem Lounští Lounským, Spolkem paní, dam a dívek a Lounskou farností," informovala Jana Hrbková z lounské knihovny.

Masopustní veselí propukne v úterý také v Podbořanech, a to od 15,30 hodin u žlutého kostela. Těšit se můžete na průvod městem, muziku, masky, občerstvení, tanec, malování na obličej, šatlavu. Přijďte v kostýmech.

Následující víkend vypukne masopust v Žatci, a to v sobotu 17. února. "Vše začíná řazením průvodu ve 12,00 hodin v Chrámu Chmele a Piva, odkud průvod přejde na náměstí Svobody. Tam převezme dočasnou vládu nad městem Švejk jako principál masopustu. Připravené je vystoupení kapely, pohádka, harmonikáři, ale také soutěže, řemeslné stánky nebo tvořivé dílničky pro děti. Součástí programu na náměstí bude také rej masek na ledě," informovali pořadatelé z Infocentra v Žatci. Už od 8,00 hodin budou na náměstí probíhat farmářské trhy. Dopoledne proběhne soutěž profesionálů o nejlepší prejt a odpoledne soutěž o nejlepší domácí koblihu, která je otevřená všem návštvníkům.

Středisko volného času v Mostě ve spolupráci se Soukromou základní školou Optima pořádá masopustní průvod v neděli 18. února. Vyjde ve tři hodiny odpoledne z Prvního náměstí v Mostě. Cíl průvodu bude ve Středisku volného času, kde na děti i rodiče bude čekat zábavný soutěžní program, vyhodnocení nejhezčí masky, teplý čaj a masopustní koláček pro účastníky v maskách. Vstupné je pouze maska.

V sobotu 24. února se koná od 11,00 do 15,00 hodin na Statku Pohoda ve Skupicích na Lounsku Masopustní veselí. Návštěvníky čekají dílny pro děti, maškarní rej, kulturní program a chybět nebudou zabijačkové hody. Ve 14,00 hodin vyjde průvod masek za hudebního doprovodu Dechového orchestru ZUŠ.

O masopustech tento víkend v Kadani a Chomutově se dočtete v tomto článku.

Foto: Ladislav Bába.