e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Po stopách praotce Čecha - možná i s Národním muzeem

publikováno: 9.2.2010, kategorie: Turistika, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Ústecký kraj realizoval v roce 2009 projekt „Po stopách praotce Čecha“, který byl podpořen v rámci Regionálního operačního programu Severozápad. Cílem tohoto projektu bylo vytvořit nový marketingový produkt poznávacího cestovního ruchu pro oblast Ústeckého kraje, zmiňovanou v knize Staré pověsti české.

Jedná se o horu Říp, památník Přemysla Oráče ve Stadicích a památný dub v Peruci. Byla zpracována marketingová strategie, jednotný grafický manuál a logo, webové stránky, tiskoviny, označení jednotlivých cílů, apod. Tyto materiály byly poprvé představeny na veletrhu Regiontour v Brně

Na podzim loňského roku se na Ústecký kraj obrátilo Národní muzeum, které připravuje velkou výstavu na téma „Staré pověsti české“. Tato výstava bude poslední velkou výstavou před uzavřením muzea z důvodu kompletní rekonstrukce. Znovuotevření Národního muzea je plánováno až v roce 2017. Výstava „Staré pověsti české“ bude probíhat v hlavních výstavních prostorech muzea na celkové ploše cca 900m2 v období září 2010 až červen 2011. Předpokládaná návštěvnost je 30.000 – 50.000 návštěvníků měsíčně. Před zahájením výstavy bude probíhat masivní celorepubliková mediální kampaň v České televizi a Českém rozhlase ve stejném rozsahu jako u předchozích výstav (Lovci mamutů, Osudové osmičky,…). Mediální pozornost bude umocněna uzavřením Národního muzea na odhadovaných 5 let.

Národní muzeum nabídlo Ústeckému kraji možnost stát se jedním z hlavních partnerů připravované výstavy. V rámci výstavy budou připraveny některé exponáty, které by mohl Ústecký kraj využít i po skončení výstavy. Jedná se např.: figuru Praotce Čecha v životní velikosti, obraz Praotce Čecha v životní velikosti, spolu s dívkou a bůžkem s výřezy obličejů pro účely fotografování návštěvníků, fotografie pohledů z Řípu, model slovanské vesnice dle archeologických nálezů, počítačovou modelaci stěhování národů v Evropě, počítačovou hru - přesuny Čechů na libovolné místo v Evropě, genealogii panovnického rodu Přemyslovců a jejich návaznost na renesanční rody v Čechách, horoskop na 13. května roku 722 (příjezd poselstva do Stadic = založení dynastie).

Další možnost vzájemné spolupráce je především v oblasti marketingu a mediální kampaně, které budou návštěvníky výstavy navádět do Ústeckého kraje k návštěvě památných míst. Bude se zejména jednat o nové webové stránky, používání loga Ústeckého kraje na všech materiálech, ke každé vstupence bude připojen speciální informační letáček, apod.