e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lednový tip na výstavu: Když chleba stál milion...

publikováno: 9.1.2017, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Ve druhé polovině roku 1923 zažívalo Německo nejhorší cenovou inflaci, jakou lidstvo dosud poznalo. Tyto události připomíná v mosteckém muzeu výstava Chleba za milion. Pokud vás téma zaujalo, můžete si znalosti rozšířit během dvou lednových přednášek,první se koná již v úterý 11. ledna. Výstava končí 31. ledna. POZOR - změna termínu druhé přednášky!

Výstava dává návštěvníků nahlédnout do světa velkých peněz i každodenních starostí tehdejších obyvatel Německa. Německá krize počátku 20. let 20. století rozhodujícím způsobem ovlivnila další evropské i světové dějiny. Výmarská republika byla po první světová válce odsouzena k placení válečných reparací, což odstartovalo hyperinflaci německé marky a obří kolaps finančního systému republiky. Ceny tehdy rostly hodinu od hodiny, mzdy se vypláceny denně a papírové peníze se místo počítání vážily.

Prohlédnout si můžete kolekci německých hyperinflačních platidel ze sbírky muzea a jedno ze zákoutí ilustruje i to, že penězi bylo v té době výhodnější topit než kupovat palivo.

Muzeum také pořádá dvě doprovodné přednášky k výstavě. V úterý 10. ledna v 17,00 hodin přednáší Ing.et Bc. Ludvík Lejsek na téma Ekonomický pohled na německou hyperinflaci po 1. světové válce a 26. ledna 2017 ve stejný čas se koná přednáška Účelové známky Mostecka Kamila Smíška z numismatického oddělení Národního muzea Praha. Přednášky se konají v přednáškovém sále v podkroví muzea. Vstupné 20 Kč.

Na dobové fotografii používají děti balíky peněz místo hracích kostek.