e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostecké muzeum ukazuje krásu kachlových kamen

publikováno: 8.12.2017, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Mimořádná výstava, na níž se podílejí sbírky z mnoha zemí Evropy, se otevřela na začátku prosince v mosteckém Oblastním muzeu. Mapuje historii kachlů a kachlových kamen ze severozápadních Čech od 14. do 20. století. Muzeum chystá i komentované prohlídky a konferenci. Výstava bude otevřena půl roku.

"Autorský tým výstavy připravil bohatý výběr archeologických artefaktů, částí i celých těles kachlových kamen tak, jak se dochovaly do současnosti," informoval ředitel muzea Michal Soukup. Výstava prezentuje kachlová kamne nejen jako historický komfortní způsob vytápění, ale i jako prostřed společenské reprezentace a svědectví mistrovského řemesla našich předků.

"Na přípravě výstavy se podílejí všechna významná muzea v regionu a Ústav archeologické památkové péče severozápadních Čech. Spolupráce byla navázána s dalšími muzei v Čechách, Národním památkovým ústavem a s institucemi v Sasku, Švýcarsku a Rakousku. Muzea z těchto zemí pro výstavu poskytla nejen sbírkové předměty, ale i srovnávací fotografický materiál," dodala Eva Hladká.

Výstava bude přístupná až do konce května příštího roku. Muzeum k ní chystá obsáhlý katalog i bohatý doprovodný program jako je mezinárodní konference a  komentované prohlídky pro veřejnost a školy. Program najdete pravidelně v sekci Kalendář akcí.

Ilustrační foto kachlových kamen ze zámku v Peruci.