e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jirkov a Brand-Erbisdorf budou slavit celý rok

publikováno: 8.12.2011, kategorie: Zajímavosti, autor: Luboš Mizun

Sdílet: facebook twitter google+

Jirkov se chystá oslavit desáté výročí partnerství s německým městem Brand-Erbisdorf. Nadcházející výročí uzavření smlouvy o partnerství mezi dvěma podkrušnohorskými městy si na obou stranách hranice připomenou řadou zajímavých akcí. Návštěvníky obou měst čekají oslavy, módní přehlídka, cyklovýlet, poznávací hra pro děti.

První akcí bude oslava stého výročí spojení obcí Brand a Erbisdorf 1. dubna, které se zúčastní zástupci všech partnerských měst Brand-Erbisdorfu. Ta jsou kromě Jirkova tři, všechna německá (Dillingen a Gemeinde Weyarn v Bavorsku a Langenau v Badensku-Würtenbersku). Druhá se uskuteční o měsíc později, na závod dračích lodí na Kamencovém jezeře se přihlásí dvě smíšené česko-německé posádky. Ještě v květnu proběhne v Kulturním domě Jirkov módní přehlídka, pro kterou připraví vlastní modely skupiny dětí a mládeže ve věku 13 – 18 let.

Sportovní akcí, jejíž termín dosud není upřesněn, bude společný cyklovýlet, na který vyrazí dvě skupiny cyklistů z obou stran hranice a sejdou se v cíli v Krušných horách.

Společné hornické tradice si připomenou v obou městech, koncem července v Brand-Erbisdorfu na městské hornické slavnosti a v polovině září na Jirkovské hornické pouti, které se zúčastní umělecká sdružení z partnerského města. Na září se chystá také poznávací celodenní hra pro děti, v níž budou družstva českých a německých dětí pomocí úkolů a kvízů poznávat partnerské město.

Vše vyvrcholí v prosinci, nejprve tradičním nočním pochodem horníků Brand-Erbisdorfem a následným vánočním trhem, poslední akcí by pak měl být Jirkovský advent.

Partneři se pokusí získat finanční prostředky z dotace malých projektů Euroregionu  Ziel 3/ Cíl 3 a pokud bude projekt úspěšný, mohla by být vydána česko-německá brožura, která představí obě města.