e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

30 let svobody: Revoluční plakáty i volební lístky v žateckém muzeu

publikováno: 8.11.2019, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Nová výstava v žateckém muzeu nazvaná Žatecký listopad a co přišlo poté připomene události ve městě v letech 1898 a 1990. Otevře se v hlavní budově muzea ve čtvrtek 14. listopadu od 17,00 hodin.

„Připomeneme nejen průběh listopadových událostí ve městě, ale vrátíme se v čase také do doby prvních svobodných voleb. A také do doby velkých iluzí, kdy si všichni mysleli, že se vše dá změnit snadno a rychle, a také se o to snažili. Uvidíme unikátní svědectví doby v podobě dokumentů, volebních i revolučních plakátů, karikatur, odznáčků, propagačních brožurek, volebních lístků a dalších věcí. Velkou část materiálů si muzeum zapůjčilo ze soukromého archivu z činnosti žateckého Občanského fóra,“ uvedla kurátorka výstavy PhDr. Milada Krausová, Ph.D. 

"Po třiceti letech se tak znovu návštěvníci vrátí do atmosféry let 1989 až 1990 a mohou se zamyslet se nad tím, co se nejen ve městě Žatec od té doby povedlo a co zůstalo dodnes jako nesplněný sen," dodává Jitka Krouzová. Výstava potrvá do 2. února 2020.