e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Operní přenosy z New Yorku vstupují do nové sezóny

publikováno: 8.10.2019, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 12. října odstartuje v českých kinech nová sezóna přímých přenosů z nejslavnějšího operního svatostánku světa - z Metropolitní opery v New Yorku. V říjnu se můžete těšit na Pucciniho Turandot a Massenetovu Manon. Opery přenáší živě kina v Žatci a Chomutově.

Projekt The Met: Live in HD je série operních představení, vysílaných z New Yorku živě ve vysokém rozlišení do sedmdesáti zemí světa. Od svého počátku v roce 2006 přenesla na velká plátna víc než stovku představení, v nichž se představily největší operní hvězdy včetně Renée Fleming, Anny Netrebko, Plácida Dominga nebo Jonase Kaufmanna. Za celou dobu existence projektu se prodalo po celém světě na 26 milionů vstupenek. Díky Aerofilms se do přímých přenosů zapojují od sezóny 2007/08 také tuzemská kina, v našem kraji je to konkrétně kino v Městském divadle v Žatci a kino Svět v Chomutově.

Sezónu letos zahájí opera Turandot Giacoma Pucciniho v sobotu 12. října. Hudební ředitel Met Yannick Nézet-Séguin bude řídit orchestr ve slavné inscenaci Turandot režiséra Franka Zeffirelliho. Titulní roli chladné čínské krásky, která zanevřela na celé mužské plémě, ztvární sopranistka Christine Goerke. Roberto Aronica zpívá Kalafa, jejího nápadníka, který pro ni neváhá riskovat život. V jeho podání uslyšíme slavnou tenorovou árii Nessun dorma. Eleonora Buratto zpívá otrokyni Liù a James Morris se představí v roli Kalafova otce Timura. Přenos začíná v 18,45 hodin.

Druhým říjnovým představením bude opera Manon Julese Massenete s Lisette Oropesa v hlavní roli. Představení se koná 26. října.

Do sezóny 2019/2020 jsou zařazena další známá představení jako Madam Butterfly, Tosca nebo Bludný Holanďan. Z moderních děl 20. století se můžete těšit na operu Vojcek Albana Berga nebo Gerswinovu Porgy a Bess. Poprvé v historii uvede Metropolitní opera na své jeviště Händelu operu Agrippina.

Foto: Aerofilms - Christine Goerke v opeře Turandot.