e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Krása nesmírná aneb tři pohádky v jednom v sobotu v Rozmáňu

publikováno: 8.10.2015, kategorie: Pro děti, autor: Ivana Bonaventurová

Sdílet: facebook twitter google+

Hned tři pohádky v jednom čekají děti v sobotu 10. října v Divadle rozmanitostí v Mostě. Premiéru bude mít Krása nesmírná, kterou na motivy ruských lidových pohádek napsal Jiří Ondra. Předpremiéra začíná v 10,00 hodin, premiéra v 17,00 hodin.

Inscenace vychází z ruských lidových pohádek, které se řadí k základním kamenům slovanské kultury a patří do světového literárního fondu. Diváci uvidí hned tři pohádky v jednom představení - O věrném vraníkovi, Jelena přemoudrá a Krása nesmírná. Ocitneme se v oblacích, v podmořské říší i v tajemném lese. Výtvarně – hudební inscenace se soustřeďuje na nadčasově platná témata dobro x zlo, hrdinství x zbabělství, láska x nenávist.

Pohádka je sice předem avizována pro diváky od 6 let, ale podle autorů ji mohou zhlédnout všechny věkové kategorie, od nejmenších až po nejstarší. Dominuje v ní vizuální stránka, posílená živou hudbou Tomáše Alferiho a všech účinkujících. Představení se ve své formě inspiruje a vychází z prvků lidového divadla a vypravěčství, pouličního loutkářství, využívá prvků výrazné stylizace. V inscenaci se objeví celá řada postupů loutkového divadla: maňáskové, manekýni, masky, stínohra, obří loutka atd. Výrazným prvkem je též pohyb a tanec. Jednotlivé pohádky jsou propojeny rámcovým příběhem chudé rodiny, kterou jednoho dne navštíví tajemný cizinec - kým ve skutečnosti je, se diváci dovědí až v divadle. Cizinec představí dětem Petrušku, malého rozpustilého maňáska, který rád vypráví pohádky. Představení tak, kromě divadelního zážitku, má i lehce edukativní rozměr, neboť seznámí diváky s postavou tradičního ruského loutkového divadla.

Režisérem Krásy nesmírné je kmenový režisér a dramaturg Divadla rozmanitostí Jiří Ondra. Touto inscenací divadlo mosteckým divákům nově představuje také tvorbu Jany Hauskrechtové, která je autorkou výpravy. Jana Hauskrechtová je respektovanou jevištní výtvarnicí a scénografkou. Působí v různých divadlech u nás i v zahraničí, především v Polsku. V roce 2011 získala Cenu Josefa Hlávky. Hrají: Jitka Raková, Tereza Karásková, Anne-Françoise Joseph, Pavel Zikmund, Adam Šmejkal, Tomáš Alferi a Pavel Hendrych.

Foto: Ibra Ibrahimovič