e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lovosice opraví Pfannschmidtovu vilu

publikováno: 8.10.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Město Lovosice chce opravit jednu z mála místních pamětihodností - Pfannschmidtovu vily a využitím ji pro veřejnost. Záměr odsouhlasilo zastupitelstvo. Měla by zde být knihovna nebo informační centrum. Vila byla postavena měšťanem a pozdějším starostou Lovosic Franzem Pfannschmidtem koncem 19. století.

Objekt Pfannschmidtovy vily je místními občany považován za jednu z mála historických budov města, pochází z roku 1887.

"V minulosti město neúspěšně žádalo o finanční podporu z několika dotačních zdrojů. Záměr revitalizace objektu je reakcí na vznesené požadavky o urychlené řešení a zabránění chátrání historické budovy, ve které se po řadu let nacházel bývalý Ústav národního zdraví a jež potřebuje celkovou opravu,"  informoval mediální zástupce Lovosic Radim Tuček.

„Rada města zvažovala všechna možná řešení pro zlepšení stavu budovy – prodej, postupnou rekonstrukci či celkovou rekonstrukci financovanou úvěrem. Dané prostory by se pro svou důležitost v očích občanů města měly využít pro veřejný zájem a plně zpřístupnit, což myšlenka vybudovat zde knihovnu a informační centrum splňuje,“ uvedla Vladimíra Nováková, místostarostka Lovosic.

Rekonstrukce přijde město asi na 50 milionů korun a opravu chce řešit úvěrem. Nyní bude zpracována dokumentce pro stavební povolení a upřesněn rozpočet.