e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 10. až 12. září

publikováno: 8.9.2021, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Máme před sebou nabitý víkend plný slavností a otevřených památek. V rámci Dnů evropského dědictví vás uvítají památky v Duchcově, Klášterci nad Ohří nebo Kadani. V Mostě se sejdou horníci, v Žatci se utkají husité a křižáci, v Teplicích a Lounech se konají pivní festivaly a Litvínovem projde divadelní průvod.

Hornické setkání
25. setkání hornických měst a obcí se po třinácti letech vrací do Mostu, jednoho z mála měst s dosud aktivní těžbou. Přihlášeno už je přes padesát měst a spolků. Setkání se bude konat ve dnech 10. až 12. září pod heslem Dycky horník! a jeho součástí bude i program pro veřejnost. Vše se dozvíte v článku Most bude v září hostit velké setkání horníků

EHD v Klášterci
Dny evropského dědictví v Klášterci nad Ohří nabídnou prohlídky dvou zřícenin hradů, barokních kaplí i křest nové publikace a prohlídku kostela. Konat se budou po dva víkendy - v neděli 12. září a také následující víkend. Které památky kdy navštívit se dočtete v dnešním článku Klášterec představí po dva víkendy své památky.

Další program Dnů evropského dědictví
V Kadani budou po oba víkendové dny otevřeny všechny památky, muzea i galerie, a to zdarma. Přijít můžete na baštu, do hradu, kláštera či některých kostelů. Otevřeno bude od 10,00 do 16,00 hodin.
Duchcov nabídne v sobotu 11. září procházku po barokních kostelech a kaplích. Začíná v 10,00 hodin před muzeem. Duchcovský zámek si zase na sobotu i neděli připravil netradiční prohlídky valdštejnských sklepení. Začínají v 10,00, 12,30 a 15,00 hodin, vstupné se platí.
Další tipy na následující víkend pro vás připravujeme.

Klášterecké promenády
Letošní ročník Kláštereckých promenád se vrátí ke své původní podobě – hlavní program proběhne opět v areálu letního kina, přibude ovšem další program pro děti či spíše pro celou rodinu. Promenády se tak letos budou konat v sobotu 11. září na dvou scénách. Kdo se objeví na promenádách se dočtete v článku Hvězdou Kláštereckých promenád Divokej Bill, další scéna pobaví děti

Divadelní průvod
Docela velké divadlo v Litvínově zahájí letošní dětskou divadelní sezónu průvodem pohádkových postav městem. Oblečte svým dětem nebo vnukům pohádkové kostýmy, které jste jim zbytečně pořídili, nebo dokonce ušili, na covidem zrušené dětské karnevaly, a přijďte s nimi v sobotu 11. září ve 14,15 hodin před Docela velké divadlo v Litvínově. Průvod vyjde ve 14,30 a v 15,30 dorazí zpět k divadlu, kde v 16,00 začne pohádka Ferda Mravenec.

Putování s bitvou
Tradiční rodinné Putování v Žatci bude letos věnováno 600. výročí bitvy husitů s křižáky. Uskuteční se v sobotu 11. září od 14,00 hodin na Hošťálkově náměstí. Projdete se městem a vyzbrojíte se na bitvu s křižáky. Ta začne v 16,00 hodin a bojovat se bude bezpečnými zbraněmi. Akci doprovodí skupina historického šermu Honesta a jejich přátelé, k vidění bude spousta kostýmovaných postav.

Teplický pivní rynek
Na Zámeckém náměstí v Teplicích se o víkendu opět otevře pivní rynek, pořádaný zdejším pivovarem Monopol. Účast přislíbilo třináct rodinných pivovarů a kromě toho vás čeká program plný hudby. Součástí budou v sobotu i soutěže v pojídání knedlíků, vypití tupláku na ex nebo držení tupláku. Přijít můžete v pátek od 16,00 hodin, v sobotu již od 10,00 hodin a otevřeno zůstane do 11 večer.

Beer festival
Další pivní přehlídka se bude konat v pivovaru Zíchovec v Lounech. Připraveny jsou na sobotu 11. září prohlídky pivovaru, degustace piv i stánky s lahůdkami do ruky. Hrát bude také několik kapel. Areál najdete na adrese 5. května 2789 a otevřeno bude od 10,30 hodin. Vstupné je 250 korun, děti do 12 let zdarma.

Zahrada Čech
V pátek 10. září začíná v Litoměřicích tradiční pěstitelská výstava Zahrada Čech. Je zaměřená na všechny zahrádkáře, chalupáře, kutily, zahradníky a milovníky přírody a potrvá do 15. září. Otevřeno bude denně od 9,00 do 17,00 hodin, vstupné 150 korun, děti a senioři 120 Kč.

Ohřecká Osmička
Turisticko-sportovní seriál v Dolním Poohří má před sebou poslední etapu. Startovat bude v neděli 12. září v Úhošťanech na Kadaňsku a provede sportovce na vrch Úhošť. Podrobnosti a přihlášky najdete v článku

Divadlo na hradě
Na hradě Hněvín v Mostě pokračují představení mosteckého divadla pod širým nebem. V sobotu 11. září od osmi večer můžete vyrazit na kabaretně laděnou inscenaci Baron Prášil a v neděli od 15,00 hodin na pohádku Lotrando a Zubejda.

Flerjarmark
Na Studenském náměstí v Kadani si můžete v sobotu 11. září nakoupit u výrobců nejrůznější kreativní doplňky, oblečení a další věci. Jarmark začíná v 10,00 hodin.

Pára v muzeu
Zubrnice na Ústecku zvou v sobotu 11. září na jízdy parní lokomobilou, ve skanzenu bude probíhat moštování jablek, pečení v kachlovém sporáku, krouhání a nakládání zelí. Otevřeno od 9,00 do 15,00 hodin.

Únik z věže
Poslední letošní příležitost vyzkoušet si únikové hry v kadaňské Mikulovické brány máte tento víkend. V neděli 12. září je připravena hra Klíč ke Kadani a v sobotu se můžete vrátit do dob husitství ve hře Ojířova věž. Začíná se každou hodinu od 13,00 do 19,00 hodin.