e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostečané se dočkali jezera

publikováno: 8.9.2020, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Po dlouhých šesti letech napouštění a dalších šesti stavebních úprav se veřejnosti otevře Jezero Most, které vzniklo zatopením vytěženého uhelného lomu. K nové rekreační ploše se obyvatelé mohou poprvé podívat v sobotu 12. září. Kvůli pandemii se otevření obejde bez programu.

Jezero leží v místech, kde kdysi stávalo historické město Most a poté uhelný lom Ležáky. Má rozlohu více než 300 hektarů, což z nějž činí druhé největší jezero v Česku. Hloubka dosahuje až 75 metrů a jeho kvalitní voda je plná ryb a okolí si oblíbili ptáci včetně vzácných druhů. Těžba zde skončila roku 1999 a Palivový kombinát Ústí nad Labem prováděl jeho rekultivaci a napouštění dvanáct let.

Jezero má nyní sloužit k rekreaci, k čemuž jsou určeny plány se zázemím jako jsou hřiště, převlékárny. Další zázemí je zatím provizorní, příští sezónu už bylo mělo být k dispozici i stálé sociální zařízení, zázemí pro cyklisty či občerstvení. Další infrastruktura by měla vznikat postupně. „Chceme, aby se do lokality u jezera Most vrátil život. Jde především o zpracování územní studie řešení jižních svahů jezera, tedy vhodné dobudování kompletního zázemí k plážím a přístavišti, včetně restaurace. Palivový kombinát Ústí dále chystá projekt kempu včetně potřebného zázemí a projekt vyhlídky na jezero,“ vysvětluje primátor města Mostu Jan Paparega. Podél jezera již vede nová cyklostezka z Mostu směrem na Litvínov a Mariánské Radčice. Dovolená v Mostě tak získala nové atraktivní cíle.

Na sobotu 12. září je naplánována jen skromná slavnost přestřižení pásky, program se kvůli koronaviru konat nebude. Právě v tento termín se měla konat tradiční Mostecká slavnost, kterou však letos město zrušilo. Od tohoto dne však mohou začít obyvatelé a návštěvníci jezero využívat k rekreaci a sportům.

Foto: Yacht Club Baník Most.

Článek obsahuje P.I.