e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Bílina opět uctila hornickou tradici a oslavila Den horníků

publikováno: 8.9.2020, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Lukáš Kopecký

Sdílet: facebook twitter google+

Tradiční Bílinské slavnosti neboli Den horníků se uskutečnily v sobotu 5. září. Ani letos nechyběl slavnostní průvod městem, akt ocenění bílinských občanů a bohatý program v parku areálu Kyselka, který zajisté uspokojil všechny věkové kategorie početných návštěvníků.

Slavnostní den zahájila mše v kostele sv. Petra a Pavla. Poté se průvod tvořený hornickou kapelou a spolky v uniformách, baráčníky, mažoretkami, členy sportovních klubů a dobrovolných hasičů vydal z Mírového náměstí do areálu Kyselka, kde v amfiteátru přítomné přivítali starostka Zuzana Schwarz Bařtipánová a generální ředitel Severočeských dolů Ivo Pěgřímek. Společně pak předali ocenění bílinským občanům, kteří se svým dlouholetým přínosem zasloužili o rozvoj města. Vysokého uznání se dostalo obětavým pracovnicím Hornické nemocnice a polikliniky v Bílině. Ocenění se dočkali i nadaní žáci ze základní školy Za Chlumem, kteří uspěli ve vědomostním kvízu na školním výletě do Muzea Škoda auto v Mladé Boleslavi, který pro ně na začátku školního roku Severočeské doly přichystaly. 

sd_bilina_2020_2.jpgZ důvodu složité situace ovlivněné šířením koronaviru v České republice i ve světě se letos bílinských slavností nemohli účastnit představitelé družebních měst – slovenského Stropkova, polského Jaraczewa a ukrajinského Nowowolynsku. Přesto se organizátorům letošní oslava hornického stavu opět podařila. Svůj podíl na tom nepochybně měla řada veselých pouťových atrakcí a také nevšedních zážitků – právě ty návštěvníků zprostředkovaly ve svém informačním stánku Severočeské doly či specialisté z jejich dceřiné společnosti Revitrans. Pestrý a moderní vozový park Revitransu v Bílině reprezentovala montážní plošina Ruthmann s ramenem dosahujícím výšky až 47 metrů. Právě odtud se četní zájemci mohli pokochat nevšedním výhledem na Bílinu a okolí. Zájmu nadšeného publika se těšila samozřejmě také hudební vystoupení Richarda Krajča nebo Báry Basikové. 

Hornictví k Bílině neodmyslitelně patří už od 19. století, kdy v jejím těsném sousedství vznikaly první hnědouhelné doly. Dodnes je mezi bílinskými občany řada zaměstnanců skupiny Severočeské doly nebo Elektrárny Ledvice. „Chtěla bych opět upřímně poděkovat Severočeským dolům za dlouholetou spolupráci a podporu. Těší nás, že jejich představitelé na naše slavnosti pravidelně přijíždějí. Bílina byla a je s hornictvím provázána. A letošní Den horníků toho byl důkazem,“ uvedla místostarostka Marcela Dvořáková.

P.I.