e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zámek Krásný Dvůr hostil konferenci Stop & Stay

publikováno: 8.9.2019, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Jeden z nejkrásnějších zámků Dolního Poohří – Krásný Dvůr na Podbořansku hostil ve středu 4. září účastníky konference cestovního ruchu Stop  & Stay, která se po roční přestávce vrátila zpět do Dolního Poohří. Pestrou sérii přednášek doplnil zážitkový program v krásnodvorském parku.

„Prostředí zámku koresponduje s tématem jedenáctého ročníku konference, kterým je život na hradech a zámcích v souvislosti s turistickým ruchem,“ řekl na úvodu ředitel pořádající Destinační agentury Dolní Poohří Ing. Lukáš Pichlík. Krásné prostředí konference pochvaloval i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. „Pro Ústecký kraj je turistika velmi důležitá. V celostátních médiích je kraj stále spojován s průmyslem a těžbou. Teprve, když k nám návštěvníci přijedou, zjišťují, jak krásné památky a krajina tu jsou,“ uvedl hejtman v úvodu konference. „Hory, řeky, lázně, památky – máme turistům skutečně co nabídnout. Naším cílem je nyní přivést do Dolního Poohří turisty, kteří zůstanou déle než dva, tři dny. Tedy v souladu s mottem konference – zastav se a zůstaň,“ dodal místopředseda správní rady Destinační agentury Dolní Poohří Mgr. Michal Voltr.

Přednášející představili celou řadu historických památek v Dolním Poohří i okolních regionech. Hovořilo se také o nových projektech jako je stezka chmele ve Stekníku či obnova zámku Vičice u Nechranické přehrady. Inspiraci pro propagaci svých památek mohli načerpat účastníci při přednášce Petra Liebschera z Kadaně či Ing. Heleny Matuščinové z Filmové kanceláře Ústeckého kraje. Mezinárodní charakter konferenci dodala dvě pozvání na saský hrad Wolkenstein a do regionu Západní Mazury v Polsku. Právě s turistickou institucí tohoto regionu uzavřela Destinační agentura Dolní Poohří během konference dohodu u spolupráci.

V jednací přestávce se účastníci konference vydali do zámeckého parku na zážitkový program. Jak prozradila kastelánka zámku Mgr. Michaela Hofmanová,  jde o zcela nový interaktivní program, který si organizátoři právě na účastnících konference otestovali. Konferenci uzavřel koncert pěveckého sboru Egeria na nádvoří krásnodvorského zámku.

Konference však začala už den před samotným jednáním na odpolední exkurzi nazvané Historie Dolního Poohří s nádechem chmele. V programu byly zastávky v Panenském Týnci, na zámku Nový Hrad a v Žatci. Tam si účastníci prohlédli  Chmelařské muzeum a Chrám chmele a piva, kde mohli ochutnat zdejší pivo. Cestu zakončil společenský večer Národním domě v Podbořanech.

Konference Stop & Stay se poprvé konala v Litoměřicích a později se přesunula pod organizaci Destinační agentury Dolní Poohří do Žatce, Kadaně, Loun a Klášterce nad Ohří. Vloni se na jeden ročník vrátila do litoměřického hradu.