e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: Tři muzea budou probouzet českého lva

publikováno: 8.9.2018, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Netradiční prohlídky výstav ke 100. výročí vzniku republiky přichystala oblastní muzea v Chomutově, Mostě a Lounech. Hrané příběhy ve stylu živých obrazů nazvané Probouzení lva odstartuje v sobotu 15. září Chomutov, v Mostě a Lounech se pak budou konat v říjnu.

Divadelní představení je součástí projektu „1918 Chomutov - Most - Louny. Tři města, tři osud". Rok 1918 v Ústeckém kraji byl specifický svým průběhem, který ovlivnilo v té době zde žijící početné německé obyvatelstvo. Projekt tak ukazuje říjnové události roku 1918 v různých kontrastech, ať již se jednalo o české Louny, německý Chomutov či národnostně smíšený Most. Výstavy také reflektují fenomén provincie Deutschböhmen, pokusu českoněmecké politické reprezentace zůstat součástí poválečného Rakouska, i následnou reakci mladého Československa. Hlavním prvkem propojujícím společné úsilí všech třech muzeí je ale činnost a osud československých legionářů, rodáků z Chomutovska, Mostecka a Lounska. Na projektu spolupracovaly Vojenský historický ústav v Praze a Masarykův archiv a Archiv akademie věd České republiky v Praze.

Prohlídky s příběhem o vzniku republiky budou vycházet každou půl hodinu od 10,00 do 16,00 hodin. V chomutovském muzeu to bude v sobotu 15. září, v Mostě 27. října a poslední v Lounech 28. října.

Foto: Ze sbírek Oblastního muzea v Chomutově.