e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na Nábřeží Maxipsa Fíka se otevře o víkendu čítárna

publikováno: 8.8.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Pestrý výběr knih a lahodná káva či osvěžující nealkoholický nápoj a spousta zajímavých her - taková je nabídka letního projektu Města čtou, do kterého se o víkendu 13. a 14. srpna zapojí Kadaň. Na Nábřeží Maxipsa Fíka můžete se můžete naučit nové deskové hry, pro děti jsou připraveny workshopy na téma kniha a v sobotu večer i koncert.

Na místě bude rozmístěno několik židliček, pohodlných sedacích vaků i houpací sítě, takže budete mít pro čtení v neobvyklém prostředí zajištěný ten nejvyšší komfort. V příruční knihovně vás bude čekat pestrý výběr zajímavého čtiva. Děti si mohou hrát na nábřežních atrakcích jako jsou létající kola, korýtka pro lodičky nebo mlýnek pro nadkřečka. Otevřeno bude po oba dny od 10,00 hodin, vstup zdarma.

Celý den vám navíc bude k dispozici speciální herní koutek, kde si kromě novodobých karetních i deskových her budete moci zahrát (a naučit se) mj. staroegyptský senet, mezopotámský ur nebo středověké vrhcáby.

A letos i šest kreativních workshopů, které souvisejí s knihou. První z nich je Kouzelné leporelo -  máte možnost vytvořit neobvyklé leporelo. Na jednotlivé kartičky nakreslíte políčka příběhu a teprve potom je mezi sebou nezvykle propojíme. Kniha jako objekt - rozpohybujte si vlastnoručně navrženou knihu. Jak? Pomocí 3D postaviček, které si sami vyrobíte a pak je zase rozložíte a vrátíte zpět do knihy. Pohyblivý komiks - přáli byste si někdy při čtení knížky, abyste mohli měnit její děj? Zažívat stále nová dobrodružství a zjišťovat co by se stalo, kdyby se hrdina vydal jinou cestou, než kterou si zvolil? Přijďte na naši dílnu s tématem pohyblivý komiks a sestavte si pokaždé jiný příběh. Hra s typografií - navrhněte si vlastní obálku na knihu s pomocí neobvyklých materiálů. Kostka plná příběhů - vyrobte si hrací kostku, pokreslete ji symboly, hoďte a pomocí výsledného obrázku na kostce vymyslete příběh. Příběh se bude měnit pokaždé, když hodíte kostkou a proto zapojíte svojí fantazii.Skládaná kniha - znáte japonské origami? A chcete si v tomto duchu vytvořit i knihu? Že si to nedovedete představit? Tak si to přijďte vyzkoušet.

V sobotu 13. srpna vystoupí v závěru akce kapela Martina Trchová Trioi. Osobité autorské písně, výrazný hlas, jazzová i klasická kytara, měkký tón kontrabasu a progresivní perkuse - tak by se toto unikátní hudební těleso dalo charakterizovat v jedné větě. Martina Trchová Trio hraje vlastní tvorbu vycházející ze silné ženské písničkářské generace (např. Z. Navarová, Radúza), aranže písní se pohybují na hranicích jazzu, blues, folku, latiny a šansonu. Texty mapují pražskou periferii, ale i hloubku lidské duše, křehké výpovědi střídají texty chrlené s hiphopovou kadencí. Kapela vydala alba Takhle ve mně vyjou vlci (2010, Indies MG) a Holobyt (2016, Indies MG).