e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Další akce projektu Husovy Louny 2015 pokračují v září

publikováno: 8.8.2015, kategorie: Vzdělávání, autor: Jaroslav Havrlant

Sdílet: facebook twitter google+

Srpnový zájezd na Kozí Hrádek, do Tábora a Husince, pořádaný lounským muzeem, byl pro malou účast přesunut na náhradní termín o dva a půl měsíce později – o víkendu 24. až 25. října. Kromě toho připravuje muzeum zajímavý program na září.

Program zájezdu se případně podle počasí upraví. Těm, kteří zájezd již zaplatili a nepojedou v říjnu, jsou peníze vráceny zpět. Ostatní mají místo rezervováno v náhradním termínu. Kvůli tomuto kroku v rámci projektu Husovy Louny 2015 neproběhne žádná akce v srpnu. Zato další měsíce se rozhodně bude na co těšit, budeme mít nabitý program.

V úterý 8. září vás v muzeu čeká vernisáž výstavy Luna a kalich – M. Jan Hus a husitství v našem regionu. Při ní vystoupí sólista souboru Schola Gregoriana Pragensis Stanislav Předota, jenž zazpívá výběr z husitského repertoáru, který nahrál pro stanici Vltava. Hned ve čtvrtek bude v Daliborce přednáška Husitský chorál v 16. století k proslulým lounským graduálům (Jiří Žůrek z Filosofického ústavu AV ČR) a v sobotu 12. 9. v rámci Dnů evropského dědictví budou komentované prohlídky výstavy. Týden nato 19. 9. se plánuje jednodenní zájezd na Krakovec (platí se 200 Kč v pokladně muzea). V polovině září, ve čtvrtek 17. 9. bude v muzeu na jeden měsíc otevřena putovní Výstava husitského fortifikačního umění zaměřená na hrady Českého středohoří.

V úterý 6. října přijede do Loun přednášet známý historik, profesor Petr Čornej na téma: Hus a husitství – český a evropský kontext. Ve čtvrtek 15. 10. bude na otázku: Navštívil M. Jan Hus také Louny? odpovídat J. Havrlant a o týden později 22. 10. podá výklad Jan Krško k podobnému tématu: Byl nebo nebyl M. Jan Hus na Krakovci? O víkendu 24.–25. října se můžeme těšit na onen dvoudenní zájezd do Tábora, který měl proběhnout v srpnu. 3. listopadu bude otevřena další výstava k Husovi – tentokrát v komiksovém provedení. V pátek 6. 11. nás v kostele sv. Petra čeká komponované čtení a koncert Zpěvy husitských Čech (sbor Gontrassek z Prahy). Ani prosinec nezůstane bez akce. Adventní a vánoční tematiku v iluminovaných rukopisech (hlavně kališnických) 10. 12. představí Martina Šárovcová z Ústavu dějin umění AV ČR.

Přehled všech akcí ze série Husovy Louny v roce 2015 najdete v tomto článku.