e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Střední školy vypisují další kola přijímacího řízení

publikováno: 8.8.2010, kategorie: Vzdělávání, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Žáci devátých tříd, kterým nevyšly přijímací zkoušky v běžných termínech, mohou využít poslední šanci. Desítky středních škol v Ústeckém kraji vypsaly další kola přijímacích zkoušek. Na výběr je více než 150 studijních a učebních oborů od kadeřníka, kosmetických služeb, obchodní akademie, gymnázia až po instalatéra, zedníka, cukráře či elektrikáře.

Srpnová kola přijímacího řízení jsou určená deváťákům, kteří se nedostali na vysněnou školu. „Tuto možnost ale mohou využít i studenti, kteří za sebou mají například první ročník, ale na jeho konci propadli, nebo byli vyloučeni. Šance je určená také studentům, kterým se nepodaří v srpnu udělat opravné zkoušky a budou chtít raději změnit střední školu na základě svých předpokladů,“ říká k tématu radní Petr Jakubec s kompetencí pro oblast školství, mládeže a sportu.

Na vybrané školy je možné dostat se bez přijímaček, pouze na základě podané přihlášky a případně vstupního pohovoru. „To sice nepovažuji za zcela vhodné, nicméně na druhou stranu tato varianta umožňuje žákům na vybranou střední školu skutečně nastoupit a zkusit, zda studium opravdu zvládnou. Vždycky by ale měly školy brát ohled na předchozí studijní prospěch konkrétního žáka,“ doplnil Jakubec.

Mezi nabízenými obory ve 3., 4. a někde i v 5. kole přijímaček figurují mimo jiných i ty, které Ústecký kraj podporuje peněžními stipendii. Jedná se především o učební řemeslnické obory, jejichž absolventů je na trhu práce nedostatek. Přesto o ně není takový zájem. Přitom nalézt po ukončení studia uplatnění je jednodušší. Kraj podporuje obory čalouník, instalatér, klempíř, obkladač, pokrývač, tesař, řezník – uzenář, zámečník/strojní mechanik, zedník a aplikovaná chemie. Díky stipendiu mohou studenti dostávat až 500 korun měsíčně.

Vedle středních škol, které zřizuje Ústecký kraj, obce či církev, mají žáci na výběr i školy soukromé. Tam už musí počítat s placením školného, které je na každé škole jiné. I to může být důvod, proč se počet studentů soukromých středních škol snižuje. Ekonomická krize dolehla i na ně.

Soukromé školství je standardní součástí krajského školského vzdělávacího systému a v současné době podle našich informací na soukromých školách ubylo studentů více než na školách krajských. Dle mého názoru ale nebudou mít problém se i nadále udržet ty, které jsou kvalitní a nabízejí určitý nadstandard. Úbytek žáků postihuje i školy zřizované kraje. Proto Ústecký kraj přistoupil v určitých případech ke sloučení, či úplnému zrušení vybraných středních škol,“ uvedl k problematice radní Jakubec.

Většina středních škol, které v Ústeckém kraji stále ještě přijímají, připravila další kola na srpen a začátek září. Přihlášky ale musí být někde podané minimálně týden před termínem přijímacího řízení, jinde stačí den na vyřízení. Záleží na konkrétní vybrané škole. Přehledný seznam středních škol a termínů je k dispozici na webových stránkách Ústeckého kraje www.kr-ustecky.cz. Ve školním roce 2010/11 nastoupí do prvních ročníků více než 10 tisíc studentů.