e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Prázdniny v Dolním Poohří

publikováno: 8.7.2016, kategorie: Turistika, autor: Libuše Novotná Pokorná

Sdílet: facebook twitter google+

Turisté i domácí si mohou během léta užít v Dolním Poohří spoustu zábavy a akcí, které pro ně připravují pořadatelé ve městech a obcích i na historických památkách v regionu. Ani letos mezi nimi nebude chybět oslava řeky Ohře, letos v Klášterci nad Ohří.

Až do 10. července se na zámku v Libochovicích otevírají zámecké skleníky a v nich výstava exotického ptactva, kterou na nádvoří doplní expozice bonsají. Skleníky se otevřou také během tradiční Svatovavřinecké pouti (13. a 14. srpna), během níž budou probíhat netradiční prohlídky zámeckých sklepení i divadlo na zámku. Během léta nabídne nádvoří zámku také několik divadelních představení, například  29. 7. Vančurovu klasiku Rozmarné léto. 

Zámek Stekník u Žatce zahájil prázdninovou sezónu ve sváteční dny 5. a 6. července prohlídkami s komornou Márinkou. Stejně jako další památky v regionu se zapojí 27. srpna do programu Hradozámecké noci, která uzavře prázdninové programy na hradech a zámcích.

V Klášterci nad Ohří začal v pondělí 4. července známý hudební festival Klášterecké hudební prameny. 30. července bude zdejší zámecký areál hostit Slavnosti řeky Ohře, které se ponesou v duchu  výročí narození Karla IV. Na srpen se v letním kině v Klášterci nad Ohří chystají hned dva hudební festivaly.

Atraktivní program na celé prázdniny nabízí město Kadaň. Živo je především v zahradách Františkánského kláštera, kde se konají nedělní koncerty a pohádky pro děti, večerní promítání filmů i činoherní představení pro dospělé. 5. srpna v zahradách vystoupí Bratři Ebenové. Vyvrcholením Karlovských oslav v Kadani bude 27. srpna Císařský den, jehož letošní program bude obohacen o kostýmované prohlídky kadaňského hradu, kde je až do konce září otevřena výstava Karel IV. a Kadaňsko.

Pohádkový víkend a sraz historických aut – takový je program Víkendu s divadlem Koňmo, který se koná 16. a 17. července na zámku Krásný Dvůr na Podbořansku. Také letos se budou na zámku konat Dvorské slavnosti Jana Rudolfa s kostýmovanými prohlídkami, historickým jarmarkem či výukou tanců (30. července). 

V sobotu 9. července začne divadelním představením Činoheráku Ústí Zámecké kulturní léto na Novém Hradě v Jimlíně na Lounsku.  22. července dorazí na zámek Kinematograf bratří Čadíků, na 6. srpna jsou připraveny noční prohlídky Schwarzenberské děsy a 27. srpna se koná Festival swingové a dixilandové hudby. 

Louny už se připravují na svůj velký celoměstský svátek – Letní lounské vábení o víkendu 12. až 14. srpna. Chybět nebude množství hudebních vystoupení, závody dračích lodí, sportovní program pro děti, vypouštění luceren na břehu Ohře s velkou slavností na její hladině. 

Prázdniny zakončí hudební festival Rock for Churchill ve Vroutku (27. a 28. srpna) a samozřejmě velká oslava sklizně chmele v Žatci – Dočesná 2. a 3. září. 

„Návštěvníkům v Dolním Poohří doporučuji pořídit si v některém z infocenter turistickou kartu. Platí až do října, je k dispozici zdarma a turisté díky ní získají celou řadu zajímavých slev na vstupy nebo atrakce v našem regionu,“ podotkla ředitelka Destinační agentury Dolní Poohří  Libuše Novotná Pokorná. Karta je spojená i s návštěvnickou soutěží o atraktivní ceny. Zajímavé tipy na akce či výlety v Dolním Poohří nabízí Destinační agentura každý den na svém facebookovém profilu pod titulem Na vlně zážitků i poznání po Dolním Poohří.