e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

O víkendu se otevírají zahrady a parky

publikováno: 8.6.2022, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Sobota a neděle 11. a 12. června patří Víkendu otevřených zahrad. Můžete vyrazit na komentované prohlídky zahrad třeba na zámcích Stekník a Krásný Dvůr, na čajový festival do františkánských zahrad v Kadani nebo do levandulové zahrady.

Františkánské klášterní zahrady Kadaň
V sobotu 11. června od 14,00 hodin se v zahradě koná festival čaje a poezie. Vyzkoušíte si čínské a japonské čajové obřady, uvidíte japonskou lukostřelbu, bojová umění, kaligrafii a další tradiční umění. Vstupné 50 Kč. V neděli od 17,00 hodin přijede přednášet odbornice na parky a zahrady, RNDr et PhDr. Markéta Šantrůčková Ph.D. z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích. Tématem budou klášterní zahrady. 

Levandulová zahrada Klapý
Každý víkend je otevřena levandulová zahrada pod hradem Házmburk, která nabízí nejen prohlídky, ale i výrobky z levandule a dalších rostlin a občerstvení. V neděli od 14 hodin se koná komentovaná prohlídka.

Zámek Stekník
V zahradách zámku Stekník na Žatecku teď kvetou růže. Přijít můžete kdykoliv od 10,00 do 17,00 hodin. Každou celou hodinu až do 16,00 hodin se konají mimořádné prohlídky s průvodcem. Přinést si můžete i piknikovou deku.

Zámek Krásný Dvůr
Komentované procházky parkem se uskuteční vždy dopoledne od 10,30 hodin, v sobotu půjde o hranou procházku s průvodcem v kostýmu mladého hraběte Evžena Karla, který návštěvníky seznámí s historií parku a také se stavbami, které se v něm nachází. Vyprávět bude i o svém otci, zakladateli parku, a životě na Krásném Dvoře kolem roku 1800. Prohlídka začíná v běžně nepřístupné barokní Francouzské zahradě. V neděli návštěvníky provede RNDr. et PhDr. Markéta Šantrůčková, PhD. z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví. Vernisáž výstavy Přesměrovaný hovor instalací v parku se uskuteční v sobotu 11. června od 14 hodin. Koncert pěveckého sboru Egeria se koná v neděli 12. 6. od 15,00 hodin v parku u Panova templu.

Foto: Státní zámek Stekník.