e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Páteční večer bude patřit Noci kostelů

publikováno: 8.6.2020, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V pátek 12. června večer otevírají své dveře kostely a chrámy a zvou k návštěvě. V mnoha z nich vás čekají nejen prohlídky interiérů a duchovní rozmluvy, ale také hudba. Vybrali jsme pro vás tipy na Chomutovsku, Lounsku, Teplicku.

Duchcov
V kostele Církve československé husitské v Duchcově začíná Noc kostelů v pátek v 18,00 hodin. V úvodu pátečního podvečera vystoupí žáci ze ZUŠ Ivana Kawaciuka Duchcov. Poté bude otevřen do 20,00 hodin kostel a vyhlídková věž se soutěžní výtvarnou výstavou práce žáků z Dětského domova, Základní školy a Střední školy Duchcov.

Chomutov
V rámci Noci kostelů bude v pátek otevřen od 18,00 do 22,00 hodin kostel Nanebevzetí Panny Marie, kostel svatého Ignáce a kostel svaté Kateřiny. V kostele svatého Ignáce se koná koncert skupiny Madrigal a sboru Hlahol. V kostele Nanebevzetí Panny Marie začíná v šest mše a poté vystoupí také Madrigal. V 19,45 hodin vychází komentovaná prohlídka kostela, mimo to si můžete porhlédnout kněžské ornáty a fotografie.

Jimlín
Zámecká kaple svatého Josefa na Novém Hradě v Jimlíně na Lounsku nabízí od 18,00 do 22,00 hodin komentované prohlídky. V osm kapli rozezní varhanní koncert Tomáše Bobla a sopranistky Evy Hartové (v tuto dobu se prohlídky nekonají).

Kadaň
V Kadani můžete navštívit celou řadu míst, a to při komentované procházce. Začíná v 18,45 hodin u sloupu Nejsvětější Trojice na náměstí, odkud se pokračuje do kostela Povýšení svatého Kříže, kde je mimo jiné připraveno vystoupení pěveckého sboru Madrigal. Dále můžete navštívit od 18,30 do 21,30 hodin kostel svaté Rodiny a poté kapli Růžencového bratrstva na Mírovém náměstí.

Louny
Pestrý program nabízí každý rok město Louny. Letošní novinkou je celodenní Putování po sakrálních památkách v Lounech, individuální hra (hrací listy k dispozici v chrámu svatého Mikuláše). Samotný program noci začne vyzváněním zvonů a troubením z věže kolem sedmé hodiny. Hlavní chrám bude otevřen od 19,00 do 24,00 hodin, nabídne komentované prohlídky i modlitby. Navštívit můžete moderní kostel Církve československé husitské (17,00 - 23,00 hodin), hřbitovní kostel svatého Petra (17,00 - 20,00 hodin). Hřbitovní kostel Nejsvětější Trojice bude otevřen od 17,00 do 21,00 hodin a nabídne výstavu o svaté Zdislavě a při otevření i ukázku dobové hudby souboru Musica Optica.

Podbořany
Kostel Božího Spasitele se otevře již v 16,00 hodin, prohlédnout si můžete výstavu fotografií a v 17,00 hodin začíná beseda o historii a prohlídka kostela.

Slavětín
Kostel svatého Jakuba Většího je otevřen od 19,00 do 22,00 hodin.

Smolnice
V kostele svatého Bartoloměje začíná v 19,00 hodin varhanní koncert a poté bude kostel do 22,30 otevřen k volným prohlídkám.

Strupčice
Kostel svatého Václava se otevřen v 18,00 hodin, kdy vystoupí pěvkyně Lada Bečková s klavírním doprovodem. Kostel otevřen do osm hodin. V sousedním Sušanech si kostel svatého Marka můžete prohlédnout od 15,00 do 17,00 hodin.

Teplice
Regionální muzeum připravilo na pátek od 17,30 do 21,00 hodin komentované  prohlídky románské krypty a expozice pozůstatků kláštera, který v Teplicích založila česká královna Judita. Nově vás čeká i prezentace trojrozměrné podoby zakladatelky teplického kláštera, kterou vytvořili Jiří Šindelář a Cícero Moraes podle královniny lebky. Komentované prohlídky vycházejí každou půlhodinu, vstup z Ptačích schodů od Kolostůjových věžiček nebo ze Zámecké zahrady v Teplicích od malého zámeckého rybníka.
Dále bude otevřeno: Šanovský kostel svaté Alžběty (18,00 - 22,00 hodin), trnovanský kostel (18,00 - 22,00 hodin s programem), kostel svatého Jana Křtitele na zámeckém náměstí nabízí v 19,00 a 20,00 hodin komentované prohlídky. 

Vroutek
Románský kostel svatého Jakuba Většího nabídne po šesté hodině koncert Pavla Ereta a po něm až do 22,00 hodin komentované prohlídky kostela a povídání.

Žatec
V Žatci se otevře evangelický kostel v ulici Boženy Víkové Kunětické, a to v 18,00 hodin. Připraveno je populárně naučné čtení biblických textů s doprovodem komorního smyčcového tělesa a od 20,00 hodin prohlídky kostela včetně vstupu do věže.

Foto: Muzeum zpřístupní kryptu teplického kláštera.